zpět

Je polský zlotý poblíž svého letošního dna?

14.2.2023

Polský zlotý vůči české koruně na historickém minimu, prognózy mu však věří. Česká koruna odolává tlaku a setrvává na hodnotách, které jí podle odborníků nepřísluší. Investoři dnes čekají na výsledek americké inflace.

Česká koruna včera sice mírně oslabila na 23,76 EURCZK, přesto nadále úspěšně vzdoruje prognózám, které ji aktuálně posílají pro konec roku 2023 někam ke 24,30 EURCZK a dokonce průběžně prohlubuje své zisky. Dnes očekáváme na koruně pohyb v pásmu 23,75 – 23,80 EURCZK. Polský zlotý přes výkyvy uhájil těsně kurz 4,78 EURPLN, od prosince 2022 ale vůči euru průběžně víc a víc slábne. Na jeho kondici se podepisuje nepochybně nechuť bankovní rady polské centrální banky k dalšímu zvedání základní úrokové sazby a komplikovaný vztah Varšavy k Bruselu kvůli tématu nezávislosti polského soudnictví. Vůči české koruně je polská měna aktuálně nejslabší v celé novodobé historii (od 10. února 2023 navíc vůbec poprvé za méně než 5 CZK za zlotý). Prognózy každopádně hovoří v tom smyslu, že polská měna by letos měla vůči euru posilovat. Stejně tak by měl vůči jednotné evropské měně letos posilovat i maďarský forint. Ten v reakci na údaje o spotřebitelské inflaci 25,7 % (aktuálně největší meziroční míra inflace v Evropě) koncem minulého týdne sice oslabil na 391 EURHUF, včera ale dokázal posílit z 387 EURHUF na 383 EURHUF, čímž navázal na rychlé umazávání ztrát, které předvedl už v pátek odpoledne. Předpovídané posilování středoevropských měn vůči euru (vyjma české koruny) by mělo být taženo i snižujícími se cenami plynu, slabším dolarem i obnoveným přístupem Polska a Maďarska k miliardovým fondům z EU.

Eurodolar po „sešupu“, který zažil začátkem února, zažívá konsolidaci eura, které včera vůči dolaru mírně posílilo na 1,07 EURUSD. Dolar byl včera neúspěšný i vůči české koruně, která včera rozšířila své zisky až na 22,15 USDCZK. Svoji roli v tom hraje fakt, že Fed počátkem února sice zvýšil úrokové sazby, ale pouze o čtvrt procentního bodu, což bylo méně než v prosinci.

Více k očekávaným událostem ZDE