zpět

Je libo Forda nebo byteček?

18.9.2023

Aleš Michl: Nečekejte, že v příštích měsících snížíme sazby. Lehké oživení hypotečního trhu. Zaměstnanci automobilek v USA stávkují.

O víkendu se stal guvernér ČNB Aleš Michl hostem pořadu CNN Prima News, řešila se jak jinak než inflace! Měnovou politiku máme nejpřísnější za posledních 20 let a pevně věří tomu, že když nepoleví, inflace se v první polovině příštího roku dostane ke svému dvouprocentnímu inflačnímu cíli. Na snižování sazeb můžeme prozatím zapomenout, dokud se situace nestabilizuje. V současnosti podle něj platíme za národohospodářskou chybu ČNB z let 2016 a 2017, kdy bylo vytištěno velké množství peněz současně s velmi nízkými sazbami. Záměrem tehdy bylo vyvolat inflaci, což přispělo k současné situaci a podobným scénářům se tato jestřábí rada s mandátem na příštích pět let hodlá (v zájmu nás všech) vyhnout. Zmínil též potřebu směrem ke snižování rozpočtových schodků ze strany vlády, protože tyto obří sekery inflaci setsakramentsky přiživují.

Podle nejnovějších údajů poskytnutých Hypomonitorem České bankovní asociace to vypadá, že hypoteční trh chytil druhý dech. Během srpna poskytly banky a stavební spořitelny úvěry na bydlení ve výši 14 miliard korun. Meziročně šlo o první nárůst od konce roku 2021. Průměrná sazba u nově sjednaných hypoték dosáhla nejnižší úrovně za poslední rok, a to 5,75 procenta. Rostoucí inflace vyhnala v posledních letech vzhůru nejen ceny nemovitostí, ale i tržní úrokové sazby, od kterých se pak odvíjí „cena hypotéky“. Současné hypoteční sazby zůstávají na nejvyšších úrovních za posledních dvacet let. Co do počtu hypoték byl srpen taky enormní. Minulý měsíc bylo poskytnuto zhruba 3700 hypoték, přitom průměr v tomto roce vychází lehce přes 3000. Do budoucna je zde nadále předpoklad, že s poklesem inflace a tržních úrokových sazeb, by hypotéky mohly zlevňovat.

Za Velkou louží bylo taky veselo, výsledky pátečních makrodat byly spíše smíšené. Dorazila série dat měřících aktuální spotřebitelskou náladu podle indexu michiganské univerzity, která se během září mírně zhoršila a posunula se z 69,5 na 67,7 bodu. Poklesla také inflační očekávání a to v krátkodobém i dlouhodobém horizontu. Průmyslová výroba rostla v srpnu meziměsíčně o 0,4 procenta, odhad analytiků činil + 0,1 procenta. Zda se jedná o poslední dobrá čísla ukáže až čas. Ze čtvrtku na pátek totiž byla zahájena stávka ve třech největších amerických automobilkách – Ford, GM a Stellantis, do které se prozatím zapojilo 13 tisíc zaměstnanců. Odboráři zastupují celkem 146 tisíc pracovníků a požadují navýšení mezd o 40 procent a lepší benefity. I přes napjatou situaci americký dolar zatím neztratil na síle a nadále euru drtí kulky. Eurodolar se v pátek obchodoval za 1,063 až 1,068 EURUSD.


Více k očekávaným událostem ZDE