zpět

Japonský jen už nad 150 za jeden dolar

21.10.2022

Japonská inflace se drží na osmiletých maximech a jen historicky slábne. Dá se čekat zásah japonské centrální banky. Ceny v září meziročně vzrostly o 3 % a japonský jen se obchoduje nad 150 jen za jeden dolar.

Japonská centrální banka je jedna z posledních bank, která drží záporné sazby. Hlavní sazba je na -0,1 %. Japonci nejsou vůbec zvyklí na takový růst cen a nynější tempo zdražování jim musí připadat dramatické, protože ceny takto rostly naposledy v září 2014. Japonsko je navíc zemí, kde není výjimkou, že ceny mírně klesají, dlouhodobě se však pohybují v blízkosti nuly. Tento fakt se snaží BoJ (centrální banka Japonska) změnit nízkými, respektive zápornými, sazbami.

Proti takto vysoké inflaci však nejspíš bude muset zakročit a sazby zvednout.

Dalším důvodem, proč by se sazby mohly příští týden dostat do kladného spektra je bezprecedentní pád japonského jenu. Ten je v novodobé historii na nejnižších hodnotách a dnes ráno se dokonce převalil přes magickou hranici 150 jenů za jeden americký dolar a míří výš. Koruna se vůči němu pohybuje na hranici 0,165 koruny (tedy 16,5 haléře) za jeden jen.

Obrázek inflace je stejný jako v ostatních zemích. Cena elektřiny se meziročně zvedla o 21,5 %, plynu o 19,4 % a potraviny vyskočily o 4,2 %.

BoJ zasedá příští pátek a zvýšení sazeb je nasnadě. Mírně kladné sazby byly v Japonsku naposledy v roce 2010, od té doby jsou buď na nule nebo mírně v záporu. Pokud BoJ skutečně přistoupí ke zvýšení sazeb a dostala by je do kladných hodnot, růst cen by se měl alespoň mírně zbrzdit a jen by se měl zotavit a zamířit zpět pod 150,00 USDJPY.