zpět

Japonský jen roste po horším HDP, přesto můžeme jen závidět

15.2.2022

Japonský jen si od dnešního brzkého rána připsal téměř 30 senů a dostal se z 115,55 USDJPY až k 115,25 jenů za jeden dolar. Jeho růst je v reakci na horší data o japonském HDP, přesto se jedná o čísla, na která zbytek světa nemá šanci dosáhnout.

HDP podle předběžných odhadů za 4.Q 2021 oproti předchozímu čtvrtletí vzrostlo o 1,3 %. I když trhy čekaly jen mírný mezičtvrtletní růst japonské ekonomiky, realita je o něco pomalejší. Přesto se jedná o nejlepší výsledek za celý loňský rok. Naposledy rostla tamní ekonomika rychleji ve 4.Q 2020. Pokud se podíváme na historii od začátku pandemie, tak ekonomice chybí vzrůst ještě o 2,5 %, aby covid úplně vymazala.

Přeci jen se ale sluší zasadit dnešní čísla do delšího časového kontextu. Tempo japonské ekonomiky se dlouhodobě pohybuje kolem nuly. Zatímco pro většinu zemí vyspělého světa by stagnace hospodářství byla národní tragédií, pro Japonce je to tradiční a dlouhodobý stav. Z tohoto úhlu pohledu se tedy v zásadě nejedná o špatná data.

Japonsko – země paradoxů. Dnešního čísla o HDP, které je mírným zklamáním, bylo dosaženo za situace, kdy spotřeba domácností mocně přidala na tempu, když vzrostla o 2,8 % a vymanila se z poklesu ve 3.Q 2021. Podobně si vedly také podnikové investice, které šly nahoru o 0,4 %. O 1 % vzrostla také export a import zmírnil pád, když klesl jen o 0,3 %.

Největším paradoxem je však skutečnost, že mezičtvrtletního růstu o 1,3 % japonská ekonomika dosáhla v situaci, kdy vládní výdaje klesly o 0,3 % a veřejné investice dokonce o 3,3 %. Toto jsou hodnoty, o kterých si de facto všechny země světa mohou nechat jen zdát. Je až úsměvné, že český růst ekonomiky jde z podstatné části na vrub vládním výdajům a dalším stimulům, které nás zadlužují na dlouhá desetiletí dopředu.