zpět

Japonský faul proti české koruně

23.8.2023

Srovnání turecké liry a české koruny kulhá v mnoha ohledech. Lira je vůči dolaru nejslabší v celé své historii. Koruna se drží velmi silné hranice 22 korun za dolar. Srovnávat české veřejné finance a ty turecké prakticky nelze a vysoce pádivá inflace v Turecku, která se ještě relativně nedávno mohla označit za hyperinflaci, je na hony vzdálená od českých 8,8 %.

Japonská Nomura určitým způsobem hodila do jednoho pytle korunu a českou ekonomiku s tureckou lirou, ale toto srovnání nefunguje snad v žádném z možných hledisek.

Turecká lira od začátku roku 2020 oslabila vůči dolaru neuvěřitelných 375 %, koruna o 3,5 % posílila. Roční srovnání ukazuje, že lira za posledních 12 měsíců ztratila 57 %, ale koruna si připsala 6,5 %.

Domácí inflace v červenci meziročně vzrostla o 8,8 % a tempo nadále klesá a prakticky všichni analytici se shodují na tom, že inflace bude dál zpomalovat. Spotřebitelská inflace v Turecku v červenci meziročně vzrostla o 47,83 % a opět nabrala dramaticky na síle.

Zítra by měla turecká centrální banka dle odhadů zvednout sazby ze 17,5 % na rovných 20 %. ČNB je dlouhodobě drží na 7 % a hlavní otázkou je start jejich snižování.

Ano, pokud ČNB na přelomu roku skutečně začne snižovat sazbu, udělá to na základě toho, že inflační tlaky poleví a pravděpodobně se budeme s inflací pohybovat kolem 5 %. Jakmile se to stane, pak koruna bude mít tendenci ztrácet a není vyloučeno, že by se se snižujícími sazbami dostala nad 25 korun za euro a výše. V delším horizontu by nebylo překvapením, kdyby oslabila i nad 25,50 EURCZK, tato hodnota kurzu je však stále relativně silná a nezapomínejme, že by se v takovém případě jednalo o oslabení o 6,5 %. 

Něco takového jako měnová krize, čímž Nomura hrozí, je irelevantní. Koruna bude slábnout, ale jelikož silná domácí měna je silný protiinflační faktor, ČNB v případě většího oslabení pravděpodobně zasáhne v její prospěch. Podstatnou část inflace má v rukou česká vláda a její střídmost ve výdajích. O úsporném balíčku se lze dlouho bavit, ale je to krok správným směrem, i když nejspíš málo odvážný a krátký, a to se u ratingových agentur počítá.

Není absolutně žádný důvod ke strašení a ke srovnávání silné a bohaté ČR s Tureckem.