zpět

Japonská inflace překvapila

18.8.2023

Cenový růst v Japonsku byl v červenci výrazně vyšší než tržní prognózy, zároveň se ukazatel stále drží nad 2% cílem japonské centrální banky.

Index spotřebitelských cen meziročně vzrostl na 3,3 %, což je podstatně více, než očekávání trhů ve výši 2,5 %. Meziměsíčně spotřebitelské ceny vzrostly o 0,4 %, nejvíce za tři měsíce. Růst cen pokračoval zejména u potravin, bydlení, dopravy, ale i v oblasti kultury a rekreace nebo vzdělávání. Mezitím ceny pohonných hmot a energií klesaly již šestý měsíc v řadě, a to především vlivem poklesu ceny elektřiny. Jádrová inflace mezitím v červenci klesla na čtyřměsíční minimum 3,1 % z červnových 3,3 %, což odpovídá tržnímu konsenzu.

Ve své nejnovější výhledové zprávě Bank of Japan zvýšila svou prognózu růstu cen pro tento fiskální rok na 2,5 % poté, co se inflační tlaky v posledních měsících ukázaly být silnější, než se očekávalo. Páteční výsledek tak může opět oživit spekulace trhu o odklonu Bank of Japan od své uvolněné měnové politiky, zejména pak pokud se bude cenový růst v zemi pohybovat nad inflačním cílem centrální banky delší dobu, než by si japonští představitelé přáli. Japonský jen během páteční seance posiluje k 145 USDJPY, v souhrnu si tak polepšil o 0,5 %.