zpět

Japonská centrální banka zvedla sazby poprvé po 18 letech

19.3.2024

Japonští centrální bankéři dnes zvýšili hlavní úrokovou sazbu na 0 % ze záporných hodnot, kde se jejich sazby nacházely od roku 2016.

Japonská inflace se v lednu vyhoupla na meziroční růst o 2,2 %, což je na tuto zemi nezvykle vysoká úroveň. Cíl BoJ je na 2% růstu cen, což byl také důvod pro utažení měnových podmínek a k růstu sazeb. Inflace v samotném Tokiu byla dokonce 2,6 %.

Přestože se jedná, z našeho pohledu, o nízkou inflaci, a přestože sazby jsou na nule, jsme svědky něčeho, k čemu se BoJ neodhodlala už 18 let, tedy zvýšení sazeb. Celý vyspělý svět je dnes se sazbami na sestupné trajektorii, Japonsko naopak sazby zvedá.

Největší podniky v zemi souhlasily, že budou zvedat mzdy o téměř 5,3 %, což v překladu znamená, že reálné mzdy na japonské poměry slušně rostou. Přesto se maloobchodní tržby drží jen na slabém růstu o 2,3 %.

Japonsko je zemí, která se ještě do roku 2022 dlouhodobě potýkala s deflací, tedy s poklesem cen. Deflace je strašákem pro západní pojetí ekonomie, ale Japonsku to výrazné problémy nedělá. Dokonce i Čína se v posledních měsících propadla do deflace, ale i tam je tento jev vnímán negativně a je třeba se ho rychle zbavit. V konečném důsledku a delším horizontu totiž pokles cen vede k poklesu ekonomiky.