zpět

Japonci mají nejdražší potraviny za 43 let

21.4.2023

Spotřebitelské ceny za březen meziročně vzrostly o 3,2 %, takže zdražování oproti únoru mírně zpomalilo. Ceny potravin vzrostly o 7,8 %, což je nejvyšší číslo od září 1980.

Japonsko je zemí s tradičně velmi nízkou inflací, která balancuje obvykle na hranici nuly. Nezřídka nastane období, kdy japonská ekonomika spadne do deflace, tedy do situace, kdy ceny klesají, což není v žádném případě tak dobré, jak se může zdát.

Od začátku roku 2022 se však Japonci potýkají s nezvykle vysokou inflací, která kulminovala v lednu letošního roku, kdy ceny meziročně rostly o 4,3 %. Od té doby ceny zpomalují růst a v březnu se zatím zastavily na 3,2 %. Stojí za tím především pokles cen pohonných hmot, elektrické energie a vody. Naopak ceny přidaly na tempu u nábytku, domácích potřeb, a právě u potravin, kde se jedná o 43letý rekord.

Z našeho úhlu pohledu (CPI v březnu 2023 v ČR 15 % y/y) je japonská inflace spíše úsměvná, ale pro ně jsou 4% hodnoty něčím, co tato generace nepamatuje, protože naposledy se japonská inflace pohybovala nad 4% růstem v listopadu 1990.