zpět

Jak se obmění bankovní rada ČNB?

27.5.2022

V červnu se bude pozornost k ČNB upínat ještě více než obvykle. Trh sice bude s napětím očekávat zasedání centrálních bankéřů 22. 6. 2022, na kterém pravděpodobně dojde k dalšímu nadstandardnímu zvýšení úrokových sazeb, které ale na druhou stranu může být na dlouhou dobu poslední.

Mnohem důležitějším místem pro další směřování měnové politiky totiž bude v červnu Pražský hrad. Prezident Zeman musí do konce června ještě jmenovat nového člena bankovní rady místo končícího Jiřího Rusnoka a buď obnovit končící mandát Vojtěcha Bendy a Tomáše Nidetzkého, nebo je nahradit novými bankéři.

Od toho se může odvíjet další směřování měnové politiky ČNB. Dosud při hlasování o sazbách byla bankovní rada rozdělena na dva tábory v poměru 5:2. Ač oba názorové směry uznávají, že současná inflace je z nějaké části dovezená a z nějaké části způsobená domácími faktory, liší se jejich pohled na poměr těchto dvou faktorů i na to, jak by měla ČNB reagovat. Do současné chvíle početnější tábor vidí významné domácí proinflační vlivy, proti kterým je nutno bojovat zvyšováním sazeb, méně početnější tábor vidí jako hlavní faktor importované vlivy (dražší importované energie a suroviny), které vyšší sazby nevyřeší.

Po jmenování Aleše Michla guvernérem má tak nyní Miloš Zeman několik možností, jakým způsobem bankovní radu obměnit:

Od července jsou zatím v bankovní radě jisté dvě holubice (hlasující pro nižší sazby) – nový guvernér Aleš Michl a Oldřich Dědek. Je téměř jisté, že Miloš Zeman bude chtít toto křídlo posílit, a tedy místo Jiřího Rusnoka jmenuje další holubici.

To ale nebude stačit na převahu holubic v bankovní radě. Pak je tedy otázka, jak to bude s končícím mandátem Tomáše Nidetzkého a Vojtěcha Bendy. Nutno dodat, že tyto dva bankéře jmenoval Miloš Zeman a logickým krokem, pokud nadále uznává jejich odbornost, by bylo prodloužení jejich mandátu. Bylo by to žádoucí i z hlediska kontinuity a kredibility bankovní rady ČNB.  Ale jak řekl Tomáš Nidetzký, od Miloše Zemana se na poslední schůzce dočkal spíše „nepochvaly“. Miloš Zeman, který je proti prudkému zvyšování sazeb, tak možná bude chtít dát bankovní radě převahu holubic, a minimálně jednoho z těchto bankéřů nahradí novým bankéřem s podobným názorem na měnovou politiku, čímž se de facto on sám stane největším tvůrcem měnové politiky. 

Již v případě jmenování Aleše Michla jsme viděli poměrně prudkou reakci koruny a její oslabení ke 25,40 EURCZK, na což vzápětí ČNB musela reagovat intervencemi. V případě, že dojde na scénář výraznější obměny bankovní rady holubičím směrem, lze opět očekávat oslabení koruny, na které pravděpodobně bude opět ČNB reagovat intervencemi.

Bohužel, ani měsíc před obměnou bankovní rady nevíme, jakým směrem se bude Miloš Zeman ubírat. A lze očekávat, že scénář bude podobný, jako v případě jmenování Aleše Michla – jména nových bankéřů se dozvíme až ze záběrů televizních kamer z ceremoniálu na Pražském hradě, ale termín jeho konání není doposud znám.

Do této doby ČNB dbající na svou precizní komunikaci a čitelnost se tak v rukou Miloše Zemana v tuto chvílí stává naprosto nepředvídatelnou, což právě v této době rekordní inflace není úplně ideální.