zpět

Jak přijít o hodně peněz díky troše nepozornosti?

5.8.2022

V poslední době dochází díky technologiím, které považujeme za naprosto běžné a tedy bezpečné a bezchybné, k omylům, kdy drobná nepozornost může stát miliony. Ať už jde o privátní, nebo firemní komunikaci, je na místě každý email, který mění zajetý stereotyp, číst velmi pozorně. Zvlášť, když jde o změny v účtech, firmách atp.

Dnes jde velmi snadno podvrhnout emailovou adresu odesílatele. Bohužel, je to vlastnost dnešního světa. Proto v momentu, kdy mi dorazí email, ve kterém je obsaženo logo mého dodavatele a bezchybnou češtinou mi sděluje, že se mění číslo účtu – a to nemluvím o situaci, kdy jde o účet mimo ČR – zpozorním…

V hlavičce emailu, kde je jméno odesílatele, je uveden rovněž email, a i pokud je jméno správně, nemusí být emailová adresa odpovídající. 

Příkladem je následující řádek:

Vážení zákazníku,

od 1.9.2022 mění Váš dodavatel energií číslo účtu. Pokud platíte pravidelné zálohy formou trvalého platebního příkazu, změňte si číslo účtu ve Vaší bance.

S pozdravem.

Váš ČEZ.

Jak se tedy bránit podobným podvodům?

Ostražitost

Oficiální změny účtů a obdobných údajů jsou vždy oznamovány oficiální cestou. Jsou na webech společností, v případě inkas není nutné provádět změnu vůbec, jindy musí dojít ke změnám smluv, atd.

Ujištění se

Pokud si nejste jisti adresou odesílatele, volejte na OFICIÁLNÍ číslo firmy, ne na to uvedené v emailu.

Kompletnost

Když už vám přijde informace emailem, vždy obsahuje podpis a další náležitosti.

Součinnost

Ideálně, pokud máte pocit, že jde o podvržený email, přepošlete ho na OFICIÁLNÍ emailovou adresu firmy, aby vám vyvrátili, případně potvrdili vám doručenou informaci. Pomůžete tím nejen vašemu dodavateli, ale i jiným, kterých by se tato vlna podvrhů dotkla.