zpět

Jack Ma na dva roky zmizel kvůli neshodám s Pekingem, což také stálo jeho společnosti přes 850 miliard dolarů

11.7.2023

Od svého vrcholu v roce 2020 ztratily firmy Jacka Ma, Alibaba a Ant Group, společně přes 850 miliard dolarů. Po Maově kritice Pekingu se dostaly pod tlak, což vyvolalo regulační zásah. Peking v pátek tento zásah zastavil tím, že společnosti Ant Group udělil pokutu ve výši 985 milionů dolarů.

Nedávné odhalení může zvrátit situaci čínského internetového giganta Jacka Ma, jehož kritika Pekingu vyústila v odpor vůči jeho firmám a bohatství. Léta trvající regulační politika čínské centrální banky se chýlí ke konci poté, co byla v pátek společnosti Ant Group, fintech gigantu, který Ma spoluzaložil a který provozuje platební aplikaci Alipay, uložena pokuta ve výši 7,12 miliardy jüanů, tedy 985 milionů dolarů.

Maovo jmění a tržní hodnoty podniků, ve kterých má podíl, však v důsledku několikaleté kampaně výrazně utrpěly. Podle nedělních výpočtů agentury Bloomberg ztratila Alibaba, vlajková loď firmy, kterou spoluzakládal, od roku 2020, kdy její akcie dosáhly vrcholu, 45 % tržní hodnoty, tedy 620 miliard dolarů.

Skupina Ant Group je v současné době oceněna na přibližně 78,5 miliardy dolarů, což představuje výrazný pokles o 75 % oproti jejímu ocenění na 315 miliard dolarů při zrušeném IPO před regulačním zásahem Pekingu v roce 2020.

Podle indexu miliardářů agentury Bloomberg se Maovo čisté jmění snížilo z přibližně 61 miliard USD v říjnu 2020 na 34,1 miliardy USD v pondělí v důsledku společného vymazání hodnoty firem Alibaby a Ant Group ve výši 850 miliard USD.

Ma se také již více než dva roky osobně drží v ústraní. Poté, co v říjnu 2020 přednesl přednášku, v níž kritizoval čínský finanční regulační systém a tvrdil, že čínské banky fungují jako zastavárna, rozzuřil čínské představitele. Jeho výroky vyvolaly rozsáhlý zásah proti technologickým společnostem v Číně a také zvýšené regulační vyšetřování jeho podniků, včetně společností Ant a Alibaba.

V lednu byl pozorován v Bangkoku, kde poobědval v pouliční restauraci s michelinskou hvězdou a byl svědkem zápasu Muay Thai. Ve stejném měsíci se objevil také v Hongkongu.

V březnu tohoto roku navštívil Ma svou rodnou školu v Chang-čou na východě Číny. Tato škola byla založena jím samotným.

V dubnu byl Maovi udělen čestný titul profesora na Hongkongské univerzitě. Toto ocenění představovalo jednu z jeho prvních veřejných povinností od roku 2020, kdy se stal nedostupným veřejnosti.

V květnu přijal Ma místo učitele na univerzitě v Japonsku.

V minulém měsíci, tedy v červnu, se Ma zúčastnil finále celosvětové matematické soutěže Alibaba Global Mathematics Competition, která se konala v jeho domovském městě Chang-čou, kde se také nachází sídlo společnosti Alibaba.
Zpráva o pokutě, kterou společnost Alibaba obdržela, měla pozitivní vliv na její akcie obchodované na burze v Hongkongu. Během obědového obchodování vzrostly akcie o 3,1 % na hodnotu 86,90 hongkongského dolaru za akcii. Akcie společnosti Alibaba v New Yorku pak v pátek uzavřely se ziskem 8,1 % na hodnotě 90,55 dolaru.