zpět

Izrael zvedá sazby – podruhé od roku 2018

24.5.2022

Centrální banka Izraele BoI včera odpoledne zvedla základní sazbu z 0,35 % na 0,75 %. Trhy sice počítaly s utažením měnových podmínek, ale ne tak rapidním tempem.

Izrael je na tom z pohledu inflace mnohem lépe než Evropa. Její růst cen se meziročně pohybuje kolem 4 %, což je sice na horní hranici pásma, které BoI očekává, ale stále se jedná o blízkou hodnotu. Ve střednědobém horizontu je podle tamních centrálních bankéřů možné, že se inflace zvedne nad cílové pásmo, ale v dlouhodobém období se čeká opětovný pokles pod 4 %.

Včerejší reakce izraelských centrálních bankéřů jde ruku v ruce s vývojem na trhu práce a celé ekonomiky. Ta vykazuje slušné tempo růstu a nezaměstnanost za duben podle včerejších dat klesla z 3,8 % na 3,5 %. Znamená to, že se tak dostala na před covidové hodnoty z března 2020.

Vývoj na trhu práce dává centrálním bankéřům možnost zvedat sazby a efektivně pracovat s inflací. Vyšší sazby mohou podvazovat a omezovat ekonomický růst, ale v době, kdy ekonomika vykazuje slušné tempo a nezaměstnanost klesá si tento postup BoI může dovolit.