zpět

Izrael předhonil všechny

16.2.2022

Izraelská ekonomika za 4.Q loňského roku naprosto nečekaně a proti všem předpokladům meziročně vzrostla o neuvěřitelných 16,6 %. Ještě ve 3.Q 2021 to bylo jen o 2,7 % a pro dnešek trhy počítaly s růstem o slabých 5 %.

Dnešní číslo potvrdilo nejrychlejší meziroční růst Izraele od třetího čtvrtletí roku 2020. Pokles za poslední roky vlivem covidu je tak zapomenut a ekonomika robustně roste.

Včera zveřejněná inflace jde ruku v ruce s dnešním výsledkem HDP. Tamní ceny se totiž meziročně zvedly o 3,1 %. Je to sice nejvyšší nárůst od srpna 2011, ale zdaleka se nejedná o historický výsledek, jako je to v případě ostatních zemí. V USA, EMU nebo ČR a v dalších zemích ceny nyní rostou nejrychleji za dlouhé desítky let. Relativně nízké tempo zdražování totiž podporuje ekonomický růst a zatím nebrzdí spotřebu. 

Izrael však stále nemá vyhráno. V oblasti klíčového odvětví ekonomiky, kterým je turismus je stále jen stínem, vyhledávané destinace. Zatímco před covidem se počet turistů pohyboval měsíčně mezi 300tisíci a 500tisci, letos v lednu navštívilo Izrael jen 46 200 turistů, i to však představuje výrazné zlepšení. Nezaměstnanost se na přelomu roku pohybovala mírně nad 4 %.

Klíčové bude nejbližší zasedání BoI (centrální banka Izraele). Ta na posledním jednání uvedla, že pro letošní rok cíluje inflaci kolem 2 % a tomu odpovídá i stávající nastavení úrokových měr. Základní sazba je nyní na 0,1 %, což je další obrovský rozdíl od centrálních bank mnoha zemí světa včetně ČR. Během letošního roku by měla inflace mírně růst a sazby by tak měly povyskočit na 0,25 %, takže na dvacetinu těch českých.

Izraelský šekel se dnes obchoduje v blízkosti 6,67 korun za jeden šekel a pro lepší obrázek nutno dodat, že domácí měna v posledních dnech mírně korigovala ztráty.