zpět

Instituce nemají zájem o alternativní měny, alokují investice do Bitcoinu

4.12.2023

Podle nových údajů společnosti Bybit Research institucionální investoři dávají přednost bitcoinu před altcoiny, jako je například ethereum. Zpráva odhaluje, že polovina portfolií institucionálních investorů je alokována do Bitcoinu, což svědčí o nezájmu o jiné kryptoměny.

Tento trend lze přičíst různým faktorům, včetně příznivých výsledků soudních sporů a očekávání pozitivního vývoje pro Bitcoin ETF. Instituce mezitím nedávno začaly alokovat prostředky také do Etherea, ačkoli drobní obchodníci neprojevují stejný zájem. Údaje naznačují, že institucionální investoři se připravují na potenciální zisky na trhu s kryptoměnami.

Institucionální investoři zjevně nemají o altcoiny zájem, protože údaje společnosti Bybit Research ukazují, že polovina portfolia institucionálních investorů je alokována na Bitcoin.

Pokud jde o kryptoměny, institucionální investoři mají jasného favorita – Bitcoin (BTC). Podle nedávné zprávy společnosti Bybit Research institucionální investoři neprojevují zájem o altcoiny, jako je Ethereum (ETH), a místo toho značnou část svých portfolií alokují do přední kryptoměny.

Podle údajů institucionální investoři zvyšovali své podíly v Bitcoinech po celé první tři čtvrtletí roku 2023. Společnost Bybit Research ve skutečnosti uvedla, že v září byla polovina portfolia aktiv alokována do BTC. Toto upřednostňování Bitcoinu před altcoiny je pravděpodobně způsobeno několika faktory, včetně příznivých výsledků soudních sporů a očekávání dobrých výsledků pro spotové bitcoinové burzovně obchodované fondy (ETF).

Zajímavé je, že od září 2023 začaly do Etherea alokovat prostředky také instituce. Zatímco tento nárůst aktivity může být způsoben celkově optimistickým sentimentem institucí vůči kryptoměnám, VIP a retailoví obchodníci projevují o Ethereum nezájem, zejména od šanghajského upgradu (známého také jako "Shapella").
Pro účely výzkumné zprávy analyzovala společnost Bybit údaje ze své základny aktivních uživatelů od prosince 2022 do září 2023. Do analýzy byli zahrnuti VIP obchodníci, definovaní jako investoři s portfoliem držených v hodnotě vyšší než 50 000 USD.
Vzhledem k tomu, že krypto průmysl zažívá novou vlnu optimismu a podle předpovědí dosáhne Bitcoin v roce 2024 nových historických maxim nad 100 000 USD, je zřejmé, že institucionální investoři se připravují na potenciální zisky. Pascal Gauthier, generální ředitel společnosti Ledger uvedl, že rok 2023 byl rokem příprav a nálada pro roky 2024 a 2025 je "velmi povzbudivá".
S touto rostoucí důvěrou institucionálních investorů v Bitcoin se očekává, že tento digitální aktivum bude hrát klíčovou roli v celkové diverzifikaci investičních portfolií, poskytujíc stabilní základnu pro kapitálový růst.
Nárůst zájmu VIP obchodníků o Ethereum může být vnímán jako indikátor toho, že tato kryptoměna získává na atraktivitě nejen mezi institucionálními investory, ale také mezi jednotlivými investory s významnými portfolii.
Bybit analýza ukazuje na fakt, že někteří retailoví obchodníci ztratili zájem o Ethereum po "Shapella" a tato situace může poskytovat unikátní příležitost pro institucionální investory, kteří vidí dlouhodobý potenciál v této kryptoměně. Výrazné změny v alokaci prostředků ve prospěch Bitcoinu a Ethereum mohou odrážet také celkový směr globálních ekonomických trendů, kde se digitální aktiva stávají stále více neodmyslitelnou součástí moderních investičních strategií. Předpovědi pro Bitcoin nad 100 000 USD v roce 2024 spolu s pozitivním postojem institucionálních investorů naznačují, že krypto průmysl je na prahu nové éry růstu a uznání ze strany tradičního finančního sektoru.