zpět

InflaciónSaurus

13.2.2023

Pohádka o inflaci. Růst cenové hladiny u nás a v Maďarsku. Koruna je nejsilnější od roku 2008 a na změnu trendu to zatím nevypadá.

Milé děti, byly jste o víkendu hodné? Dáme si tedy pohádku. Byla nebyla jedna smutná, všemi opomíjená, jen ze strany České národní banky pořádně sledovaná inflace. Žila tu s námi poklidně a nikdo si jí pořádně nevšímal. Nějaké to zdražování sice probíhalo, ale drželo se v blízkosti dvouprocentního inflačního pásma a tak jsme ty korunky navíc nechávaly vesele běžet dál. Pak přišel zloduch Covid, následovaný zlou macechou Odloženou poptávkou a z roztomilého štěňátka se stala pořádná Bestie. Pejskovi se přestalo dostávat levných surovin z Východu a je z něj kolos na dvou pořádných macatých nohách. Naše česká vláda ho sice dokrmuje, ale zatím mu to nestačí….

Český statistický úřad v pátek potvrdil jen to, co jsme všichni na vlastní kapse už během ledna pocítili. Tuzemská inflace nadále zrychlila! Růst lednových cen vystoupal meziročně o 17,5 procenta z prosincových 15,8 procent. Přiblížili jsme se tak inflačnímu vrcholu 18 % naměřenému během září. Největším tahounem zůstávají ceny energií, které během ledna vzrostly meziměsíčně o 139 procent. Automaticky došlo k ukončení úsporného tarifu a k přechodu nefixovaných smluv na zastropované ceny elektřiny. Zdražování se nevyhnulo ani jiným oblastem, ceny vzrostly za teplo, vodné a stočné i potraviny. Česká národní banka lednovou inflaci odhadla téměř na jedničku, ve své prognóze počítala s hodnotou 17,6 procenta. Ne nadarmo se 7 z 10 Čechů obává o svou finanční situaci. Podle agentury Ipsos 47 % dotázaných Čechů děsí inflace a 31 % zase řeší vysoké ceny energií. Česká koruna se nadále drží na nejsilnějších úrovních od roku 2008. Nejinak tomu bylo během pátečního dne, kdy koruna nadále posilovala. K euru se posunula na hranici 23,66 EURCZK, americký dolar se přiblížil k 22 korunám.

Do třetice ještě mrkneme na růst cenové hladiny u našich maďarských sousedů. Inflace se zde během ledna vyšplhala na neskutečných 25,7 procenta a je na nejvyšší úrovni od roku 1996. Maďaři si můžou připsat hned dvě vítězství za celou Evropskou unii. Stávají se vítězi v kategorii lednového zdražování i nastavení výšky sazeb, hlavní úroková sazba je zde na úrovni 13 %. Nejvíce se zde projevil růst cen energií a potravin. Ještě během prosince byl zrušen cenový strop na pohonné hmoty, do dubna zůstává platný maximální limit na část základních potravin.

Více k očekávaným událostem ZDE