zpět

Inflace zpomaluje na všech frontách

13.7.2023

Lepší než očekávaná data spotřebitelské inface dorazila včera ze Spojených států, dnes na ně navázala i domácí statistika červnového růstu cen. Americký dolar oslabuje na hlavním měnovém páru na nejslabší hodnoty za posledních 16 měsíců.

Česká koruna během středečního obchodování posílila zpět pod úroveň 23,80 EURCZK, kde se nacházela v úvodu minulého týdne. Naše domácí měna tak vykompenzovala ztráty utržené během svátečních dnů, kdy se kurz vyšplhal až k 23,95 EURCZK. V rámci příchozích dat včera dorazila statistika míry nezaměstnanosti, která v červnu klesla na 3,4 %. Počet lidí bez práce klesl na 249 792, nicméně volných pracovních míst přibylo na 286 690, což potvrzuje, že na domácím trhu práce chybí vhodní uchazeči. Na včerejší data z pracovního trhu dnes navázala statistika spotřebitelské inflace, která v červnu v meziročním vyjádření zpomalila tempo růstu na 9,7 % z 11,1 % v květnu. Inflace se tak poprvé od ledna minulého roku dostává do jednociferných hodnot, zároveň se jedná o výsledek, který mírně překonal tržní konsenzus ve výši 9,8 %.

Včerejší makrodata ze Spojených států taktéž nabídla statistiku růstu spotřebitelských cen, která trhy překvapila lepším výsledkem, než se očekávalo. Růst cen v červnu zpomalil z 4 % na 3 % v meziročním vyjádření, přičemž pokles tempa růstu zaznamenala i jádrová složka inflace, která zpomalila z 5,3 % na 4,8 %. Oba výsledky překonaly tržní odhady a částečně tak nahrávají myšlence, že by Fed na příštím zasedání zvedl sazby naposledy v rámci aktuálního cyklu utahování měnové politiky. Americký dolar bezprostředně po zveřejnění dat oslabil, na hlavním měnovém páru se během závěru včerejší obchodní seance dostal až k hodnotám okolo 1,1140 EURUSD, což je nejslabší úroveň od loňského března. Vůči české koruně pak dolar uzavíral těsně nad 21,35 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE