zpět

Inflace vs. recese

26.6.2023

Centrální bankéři šlapou na brzdu. Evropská PMI přinesla zklamání, nedaří se výrobě ani službám. Výsledky z USA jsou smíšené.

Centrální bankéři kolem nás se vezou na vlně zvyšování úrokových sazeb. Inflace se sice naoko tváří, že už je na odchodu, ovšem její jádrová složka zapustila kořeny hodně hluboko a nehodlá jen tak snadno opustit místo činu. Páteční den české koruně mnoho impulzů ke změně neposkytl, přesto většinu dne posilovala zřejmě v reakci na jestřábí komentář guvernéra ČNB Aleše Michla vypuštěný do éteru hned po jejich středečním zasedání. Ne nadarmo se říká „slibem neurazíš“. Euro se v pátek obchodovalo za 23,71 až 23,61 EURCZK.

Z pátečních makrodat stojí za zmínku pouze předběžné červnové ukazatele PMI z největších evropských ekonomik Německa plus Francie a z druhé strany Atlantiku. Ten, kdo dopředu počítal s pokračujícím evropským trendem a rozevíráním nůžek mezi klesající výrobou a rostoucím sektorem služeb, se tvrdě přepočítal! Negativně překvapila hlavně Francie, PMI ve službách zde během června poklesl z 52 na 48 bodu a dostal se tak do teritoria, kde ani čert nebere. Zklamalo i Německo, službám se sice tolik nedařilo, stále se ale drží o 4,1 bodu nad magickou padesátibodovou hranicí. Velký propad zaznamenal ovšem německý průmysl, ten poklesl z 43,2 na 41 bodu. Jedná se o nejnižší naměřenou hodnotu německého výrobního PMI od června 2020. Po nepříliš vydařených výsledcích z Francie a Německa začalo euro na nejsledovanějším měnovém páru ztrácet a eurodolar se posunul z hodnoty 1,096 na 1,084 EURUSD.

Z druhé strany Atlantiku dorazily poněkud nejednoznačné výsledky, službám se nadále daří, průmysl slábne. K měnové politice se v pátek vyjádřili dva z představitelů amerického Fedu, Mary Colleen Daly a Raphael Bostic. Oba se shodují na zpomalení tempa růstu úrokových sazeb a k dalšímu zpřísňování měnové politiky se staví velmi obezřetně a doporučují sledovat makroekonomické údaje. Inflace je ústupu, ačkoliv dvouprocentní cíl se zdá být ještě velmi vzdálený. Nevylučují zvýšení nezaměstnanosti. Bankovní sektor vnímají jako silný, přesto varují přes ohrožením trhu s nemovitostmi. Americký dolar se v pátek prodával za 21,85 až 21,65 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE