zpět

Inflace ve Spojeném království se zmírňuje

16.8.2023

Podle Úřadu pro národní statistiku Velké Británie kleslo tempo růstu inflace v červenci na 6,8 % z červnových 7,9 %. Výsledek byl v souladu s tržním očekáváním, britská libra oslabuje.

Spotřebitelské ceny ve Spojeném království klesly na nejnižší úroveň od února loňského roku, zejména kvůli propadu cen pohonných hmot. Zmírnění meziroční inflace v červenci odrážely cenové změny v sektoru bydlení a služeb pro domácnost, ale také energetiky, zejména pak plynu a elektřiny. Pokles zaznamenaly dále také potraviny a nealkoholické nápoje, naopak o největší růst cen se postaralo odvětví cestovního ruchu, především pak hotely a letecká doprava.

Jádrová inflace, jenž sleduje míru růstu cen bez potravin a pohonných hmot, zůstala nezměněna na 6,9 %, přičemž tržní prognózy počítaly s mírným poklesem. Skutečnost, že jádrová inflace v červenci neklesla, by proto mohla být důvodem k obavám centrální banky před nadcházejícím zasedáním. Připomeňme si, že Bank of England na svém posledním měnověpolitickém jednání zvýšila úrokovou sazbu o 25 bazických bodů na 5,25 %, přičemž tendence některých zástupců centrální banky zvýšit sazby rovnou o 50 bazických bodů stále přetrvávají. Do konce roku trhy počítají s růstem sazeb až na úroveň 5,75 %, nicméně pokračující růst cen by mohl přispět k dalšímu rozhodnutí zvýšit sazby nad rámec stávajících očekávání. Britská libra na úvod středečního obchodování ztrácí a kurz se vůči české koruně pohybuje v blízkosti 28,05 GBPCZK.