zpět

Inflace ve Španělsku klesla pod úroveň 2 %

30.6.2023

Malé vítězství pro Španělsko, kde se inflace v červnu snížila na úctyhodných 1,9 %.

Španělsko se stalo první zemí eurozóny, která snížila svou inflaci pod 2 %. Velké země Evropy, jako jsou Německo, Itálie a Francie, stále bojují s inflací nad 6 %. Předpokládá se, že Evropská centrální banka opět zvýší sazby v červenci, které jsou momentálně na úrovni 4 %.

Inflace v České republice podle údajů Českého statistického úřadu je na úrovni 11,1 %.

Předběžné údaje o indexu spotřebitelských cen (CPI), které byly zveřejněny španělským statistickým úřadem (INE) ve čtvrtek, potvrzují pokles jádrové inflace. Jádrová inflace totiž nezahrnuje potraviny a energii a snížila se o dvě desetiny procentního bodu na 5,9 %. Inflace ve Španělsku klesá již druhý měsíc v řadě, přičemž v květnu se snížila o devět desetin procentního bodu na 3,2 %. Podle vlády se inflace za poslední rok snížila téměř o devět procentních bodů.

Ministerstvo hospodářství a digitální transformace uvádí, že úspěch Španělska v udržení inflace pod 2 % je významné splnění cíle, jedná se o první z hlavních zemí eurozóny, které dosáhlo tohoto cíle. Cílová referenční úroveň Evropské centrální banky  pro inflaci jsou právě 2 %. Tato data potvrzují úsilí a efektivitu opatření, která Španělsko přijalo ke snížení inflace a udržení stability.

Španělská inflace tento měsíc poprvé od března 2021 dosáhla svého dvouprocentního cíle. Je však stále předčasné konstatovat, že inflační riziko pominulo. Ve hře je více faktorů, které pravděpodobně pošlou inflaci zpět nad cíl ECB během celého nadcházejícího zimního období. Je třeba brát v úvahu nadcházející zimní sezonu a postupně se zvyšující ceny energií, které budou snižovat příznivé efekty ve druhé polovině tohoto roku. K tomu se přidá očekávané zvýšení cen ropy na začátku roku 2024, což přispěje k růstu inflace. V roce 2023 očekáváme průměrnou míru inflace na úrovni 4,1 % a v roce 2024 na úrovni 2,5 %.