zpět

Inflace v USA urychlila propad koruny

14.2.2024

Koruna i během včerejšího obchodování pokračovala v oslabování. Katalyzátorem včerejšího propadu bylo zveřejnění americké inflace za leden včera odpoledne.

Od čtvrtečního snížení úrokových sazeb ze strany ČNB se koruna drží na slabších úrovních, případně ještě dále slábne. Včera ráno se kurz koruny nacházel těsně nad hladinou 25,20 EURCZK, během obchodování koruna postupně slábla směrem ke 25,30 EURCZK. Propad přes 25,30 EURCZK pak přišel odpoledne po zveřejnění amerických dat. Podle nich americká inflace v lednu zpomalila pouze na 3,1 %, trh čekal, že se bude nacházet pod 3 %. Výše, než trhy očekávaly, se nacházela i jádrová inflace.

Po zveřejnění americké inflace trhy okamžitě začaly přehodnocovat očekávané kroky Fedu. Nejen, že se upevnila pravděpodobnost, že na březnovém zasedání Fed ponechá sazby beze změny na 5,25 – 5,50 %, ale současně začíná převažovat mínění, že ani na květnovém zasedání Fed trhy nesníží. Na to pak okamžitě reagovaly měny ve středoevropském regionu oslabením, u těch již totiž cyklus snižování sazeb započal. Koruna se tak dostává až k hranici 25,40 EURCZK, tedy 21 měsíčním minimu. Výrazněji včera oslabila i vůči americkému dolaru a dostává se tak nad 23,70 USDCZK.

Pro další vývoj koruny bude důležité zítřejší zveřejnění lednové inflace. Ta je vždy spojena s velkou mírou nejistoty. Odhady analytiků se proto dost rozcházejí, v průměru se ale očekává pokles meziroční inflace pod 3 %. Vyšší, než 3 % míra inflace by mohla znamenat alespoň mírnou korekci na koruna a její posílení, naopak, pokud bude inflace hlouběji pod 3 %, dá se očekávat další oslabení koruny.

Očekávané události