zpět

Inflace v USA nad odhady trhu

11.1.2024

Nejnovější data ukazují, že spotřebitelská inflace ve Spojených státech v prosinci vzrostla více, než odhadovaly tržní prognózy, americký dolar mírně posiluje.

Celkový index spotřebitelských cen se v prosinci meziročně zvýšil na 3,4 % z 3,1 % v listopadu a překonal tak očekávání trhů ve výši 3,2 %. Za vyšší růst cen mohou do jisté míry ceny energií, které klesaly pomaleji než se odhadovalo. Naopak mírnější tempo růstu zaznamenalo odvětví potravin, dopravních služeb nebo prodeje nových vozidel.

Meziměsíčně růst cen zrychlil o 0,3 % z 0,1 % v listopadu, přičemž nejvíce zdražilo bydlení. Náklady na bydlení byly tak zodpovědné za více než polovinu celkového meziměsíčního nárůstu. Jádrová míra inflace, která nezahrnuje volatilní položky, jako jsou potraviny a energie, se v prosinci snížila na 2leté minimum 3,9 %, což je pokles ze 4 % v předchozím měsíci, ale stále nad odhady trhu ve výši 3,8 %.

A co to znamená pro měnový výbor Fedu a jejich plán ohledně snižování sazeb? Čtvrteční zpráva sice ukázala na horší výsledek, než se kterým počítaly konsenzuální odhady, nicméně růst cen je dlouhodobě na sestupné trajektorii a pomalu se tak blíží směrem k tomu, co by si Federální rezervní systém přál. Aktuální tržní sazby počítají s prvním snížením sazeb již v březnu, přičemž trhy jsou v současné době v projekci snižování úrokových sazeb poněkud napřed před lídry Fedu. Predikční ukazatel FedWatch od CME ukazuje, že na konci letošního roku by se úroková sazba měla pohybovat v rozmezí 3,75 % až 4,00 %, tedy o 1,5 procentního bodu níže, než je tomu nyní. Trhy tak aktuálně počítají s až dvojnásobně větším snížením, než signalizuje centrální banka. Americký dolar po zveřejnění dat posílil z 1,0980 k 1,0930 EURUSD, zisky však postupně vrací a kurz koriguje zpět k počáteční hodnotě. Vůči koruně se aktuálně americká měna obchoduje poblíž 22,50 USDCZK.