zpět

Inflace v USA je vyšší než se čekalo

12.3.2024

Index spotřebitelských cen v USA v únoru nečekaně vzrostl na 3,2 % ve srovnání s 3,1 % v lednu a zároveň nad odhady trhu ve výši 3,1 %. Eurodolar zůstává bez výraznější reakce.

Spotřebitelské ceny rostly meziměsíčně o 0,4 %, což je také více, než predikovaly tržní odhady, zároveň se jedná o nejvyšší meziměsíční nárůst za posledních pět měsíců. V souhrnu k tomu nejvíce přispěly ceny bydlení a benzínu, které tvořily více než 60 % celkového nárůstu. Růst jádrové inflace, která nezahrnuje volatilní položky, jako jsou potraviny a energie, zpomalil v meziročním vyjádření na téměř tříleté minimum 3,8 %, což opět mírně překonalo tržní prognózy ve výši 3,7 %. Meziměsíčně jádrová inflace vzrostla o 0,4 %, stejně jako v předchozím měsíci.

Pro americký Fed, který zasedá příští týden, to tak může znamenat další argument, proč setrvat v jestřábím nastavení a nadále krotit přílišná očekávání z možného poklesu úrokových sazeb. Některé údaje o síle americké ekonomiky však zůstávají protichůdné. Zpráva o zaměstnanosti z minulého týdne ukázala, že zatímco ekonomika pokračovala ve zdravém růstu v počtu nových pracovních míst, míra nezaměstnanosti rostla. Pro trhy tak zůstává směrodatné chystané zasedání měnového výboru Fedu, které se uskuteční 20. března, kdy s největší pravděpodobností zůstanou úrokové sazby ještě na stávající úrovni. Nejbližší pokles sazeb trhy aktuálně předpokládají až na červnovém zasedání. Americký dolar po zveřejnění dat stojí na místě bez výraznějších pohybů, aktuální kotace se nachází poblíž 1,0930 EURUSD.