zpět

Inflace v Turecku opět letí nahoru

3.1.2024

Spotřebitelské ceny se za prosinec meziročně zvedly o 64,77 %, což představuje zrychlení jejich růstu. Průmyslové ceny šly meziročně nahoru o 44,2 % a i to je zhoršení situace. Turecké liře hrozí pád přes 30 za jeden dolar. Pro Čechy je dovolená stále levnější.

Příběh turecké inflace je velmi zajímavý a výrazně negativní podíl na něm má R. T. Erdogan, který před prezidentskými volbami začal dělat vlastní představu měnové politiky. Pod jeho taktovkou se tamní inflace z 20 % dostala až nad 85 % v říjnu 2022. Sestup během první poloviny loňského roku až ke 38 % neměl dlouhého trvání a dnes růst cen opět nabírá na síle.

Do boje s inflací se R. T. Erdogan pustil prostřednictvím snižování sazeb, což je absolutně opačný postup oproti tradičnímu pojetí. Ten pochopitelně nevyšel a poslal úspory Turků k nule. Po jeho znovuzvolení předal monetární správu země tamní centrální bance, která okamžitě začala zvedat sazby, ale nestačí to. Z méně než 10 % začaly sazby stoupat až na stávajících 42,5 %, ale lira stále padá a hrozí jí převalení se přes magickou hranici 30 lir za jeden dolar. Po zveřejnění dnešních inflačních dat se drží v blízkosti 29,78 USDTRY.

To může být dobrou zprávou pro Čechy, kteří jezdí do Turecka na dovolenou, protože koruna vůči liře posílila za poslední dva roky o 53 %.