zpět

Inflace v regionu dále roste

12.10.2022

Zprávy o inflaci patří nyní mezi nejsledovanější čísla. Včera byla zveřejněna domácí inflace, která vzrostla na 18,0 %, v Maďarsku se již dokonce dostala nad 20 %.

Trh včera opět netrpělivě očekával zveřejnění inflačních statistik za září. Tuzemská inflace překvapila vyšším číslem – zatímco trh čekal stagnaci na 17,2 %, ČSÚ oznámil nárůst na 18,0 %. Na inflaci se nadále nejvíce podílejí ceny energií a potravin. To v Maďarsku inflace dokonce překročila hranici 20 %. Tam se totiž některé vlivy promítají až nyní se zpožděním, neboť maďarská vláda mnohé ceny zatím regulovala. Nyní ale regulace omezuje.

Na rozhodování ČNB včerejší čísla nebudou mít velký dopad, ČNB bude nyní spíše sledovat, jak vysokou inflaci zareaguje veřejný a soukromý sektor při mzdových vyjednáváních. Podle dřívějších slov Evy Zamrazilové, by mzdový růst nad 6 % byl problém, který by pomáhal roztočit mzdovou spirálu a v tom případě by mohlo přijít další zvýšení sazeb. Pro odbory ale při 18 % inflaci bude 6 % růst mezd těžko přijatelný.

S korunou včerejší data příliš nezahýbala, koruna lehce oslabila na 24,55 EURCZK. Polepšila si ale vůči americkému dolaru, kde se vrátila pod hladinu 25,30.

S nepovzbudivou zprávou včera přišel MMF – ten snížil odhad růstu globální ekonomiky za 2,9 na 2,7 % ale s tím, že riziko propadu se týká třetiny světa a že to nejhorší je teprve před námi. Při současných negativních vyhlídkách není divu, že většina burzovních indexů byla v červeném, přičemž pražská burza byla ještě červenější než ostatní burzy – tu táhly dolů opět akcie ČEZ. Ty se ještě před prázdninami dostaly nad 1200 CZK, včera spadly pod 800 CZK kvůli vládním a evropským opatřením (windfall tax, stropy na cenu elektřiny).

Více k očekávaným událostem ZDE