zpět

Inflace v Německu přestala klesat. V červnu se vyšplhala na 6,4 %

12.7.2023

Německá inflace dosáhla v červnu letošního roku úrovně 6,4 %, čímž se zastavil její klesající trend z posledních měsíců. Za růstem červnové meziroční inflace v Německu stojí hlavně státní opatření na podporu ekonomiky, ke kterým se německá vláda před počátkem letních měsíců loňského roku uchýlila. Tyto zásahy do trhu totiž snížily základnu pro výpočet inflace.

V loňském roce německá vláda prosadila mnohem nižší cenu jízdného ve veřejné dopravě a prostřednictvím nižších daní došlo i k výraznému zlevnění pohonných hmot, z čehož profitovali němečtí spotřebitelé. Firmy nezůstaly stranou.

Ještě v květnu letošního roku bylo tempo meziročního růstu spotřebitelských cen v Německu o tři desetiny procentního bodu nižší než v červnu. Nejnovější údaje z letošního června však také ukázaly, že k růstu cen došlo i v případě meziměsíčního srovnání. Meziměsíční inflace totiž v červnu roku 2023 dosáhla tří desetin procenta. Vysoká navíc zůstává i německá jádrová inflace.

Současná výše inflace německou ekonomiku hospodářsky zatěžuje. Data naznačují, že vysoké tempo zdražování brzdí i spotřebu německých domácností. V prvním kvartálu letošního roku se totiž tato klíčová složka německého hrubého domácího produktu meziročně snížila o 1,2 procenta.

Němečtí spotřebitelé v první části tohoto roku méně nakupovali oděvy, potraviny i nápoje. Prodalo se i méně nových automobilů, a to zejména kvůli snížení veřejných podpor na nákup elektromobilů i kvůli ukončení dotací pro nákup hybridních vozů. Malou naději německé ekonomice dodávají investice, které se počátkem letošního roku mírně zvýšily. Zvýšil se i vývoz.

Vysoká německá inflace je problémem i pro české hospodářství. Německo má totiž největší ekonomiku v Evropě a řada českých firem je na tomto trhu i existenčně závislá. Ačkoliv ještě v loňském roce německá ekonomika stoupla o 1,8 procenta, letošní hodnoty budou nejspíš mnohem problematičtější.

Podle posledních odborných predikcí se totiž zdá, že letošní růst německé ekonomiky bude o mnoho nižší. Pohybovat by se měl jen okolo úrovně čtyř desetin procenta.

Data z prvního letošního čtvrtletí ukázala, že německá ekonomika se zároveň propadla do mírné recese. Ve srovnání s předcházejícími třemi měsíci se německý hrubý domácí produkt snížil o tři desetiny procenta, ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku se pak propadl dokonce o pět desetin procenta.

V Německu došlo před pár dny i ke zveřejnění výsledků tradičního průzkumu německého hospodářského institutu ZEW, ve kterém investoři a analytici pravidelně hodnotí svou důvěru v německou ekonomiku.

Podle těchto výsledků je ale patrné, že důvěra v červenci letošního roku klesla. Index se v meziměsíčním srovnání propadl o 6,2 bodů na minus 14,7 bodu, což také neznačí příliš pozitivní budoucí vývoj.

Odborníci tak čekají, že se ekonomická situace v Německu do konce roku nejspíš ještě zhorší. Velkou obavou je očekávaný růst úrokových sazeb, a to nejen v eurozóně, ale třeba i ve Spojených státech. Vyšší úrokové míry zdraží obsluhu státních dluhů a negativně nejspíš ovlivní i investice, které jsou klíčovou složkou HDP.