zpět

Inflace v Japonsku je nejvyšší za 8 let

20.5.2022

Japonsko je zemí, kde není vůbec žádnou výjimkou, že ekonomika funguje při mírné deflaci. To se však za posledních osm měsíců změnilo a meziročně se ceny zvyšují, co víc, zrychluje se tempo jejich růstu, takže světové inflaci se nevyhnulo ani Japonsko.

Za duben se tamní ceny zvedly meziročně o 2,5 %, což je nejrychlejší růst od října 2014. Potraviny oproti dubnu 2021 zdražily o 4 %, pohonné hmoty, světlo a voda dokonce o 15,7 % a oblečení o necelé jedno procento. Za nábytek si Japonci připlatí o 2,3 % více.

Inflace je nyní nad cílem BoJ (centrální banka Japonska), takže můžeme čekat mírné utažení měnových podmínek. Pravdou je, že všechny „západní“ země by byly rády za japonské tempo zdražování, protože prakticky u všech jdou ceny nahoru dvouciferným tempem.

Takové tempo inflace by mohlo japonskou ekonomiku podpořit. Inflace, jak moc je očima spotřebitele vnímána jako jev ryze negativní, je ve skutečnosti motorem růstu ekonomiky, což by mohlo být pro Japonsko žádoucí změnou. Tamní ekonomický růst se totiž dlouhodobě pohybuje v blízkosti nuly.

Japonský jen si v reakci na data o spotřebitelských cenách připsal půl procenta, když posílil z 127,13 USDJPY k 127,60 USDJPY.