zpět

Inflace v eurozóně zpomaluje na 10 %

30.11.2022

Statistický úřad Evropské unie zveřejnil nová data spotřebitelské inflace, jejíž hodnota dle prvních odhadů klesla meziročně ze říjnových 10,6 % na 10 % v listopadu. V meziměsíčním vyjádření došlo ke snížení cen o 0,1 %.

Pokud se podíváme na hlavní složky inflace v eurozóně, nejvyšší meziroční míru růstu cen opět vykazuje sektor energetiky (34,9 % oproti 41,5 % v říjnu), následovaný potravinami, alkoholem a tabákem, průmyslovým zbožím a službami. Energie sice zůstávají na první příčce, ovšem v listopadu je již znát výrazné zpomalení růstu. Otázkou je, do jaké míry má na aktuální data vliv srovnávací základna z minulého roku, ta by měla pravděpodobně i ovlivnit jádrovou složku inflace směrem dolů, listopadový výsledek však ukazuje na stagnaci na 5% úrovni.

Ačkoliv Eurostat zveřejnil zatím pouze první odhady listopadové inflace, výsledek již teď předčil většinová tržní očekávání, která počítala s mírnějším zpomalením růstu cen. V důsledku toho se Evropská centrální banka může teoreticky přiklonit na příštím zasedání pro menší růst sazeb pouze o 50 bodů, po tom, co dvakrát sáhla ke zvýšení úroků o 75 bazických bodů na posledních dvou zasedáních. Euro na hlavním měnovém páru po zveřejnění zprávy zůstává bez výraznějších pohybů, volatilita je však nadále zvýšená, aktuální kotace se pohybují okolo 1,0360 EURUSD.