zpět

Inflace v eurozóně vzrostla na nové maximum

18.3.2022

Únorové ceny v EMU (země platící eurem) meziročně vzrostly o 5,9 %, což je výrazné zrychlení oproti číslům za leden a také nad odhady trhů. Meziměsíčně šly ceny nahoru o 0,9 %.

Zdá se, že každý další měsíc bude stanoveno nové historické maximum. Nikdy v historii eurozóny nemělo zdražování takové tempo růstu, přičemž hlavní roli hrají ceny energií.

Právě energie meziročně vzrostly o 32 %, potraviny a tabák zdražily o 4,2 %, průmyslové zboží o 3,1 % a ceny služeb vyskočily o 2,5 %. U všech zmíněných kategorií ceny zrychlily svůj růst.

ECB je zatím jediná centrální banka, která nechává sazby na stávající úrovni, tedy na nule. Evropští centrální bankéři cílují pro letošek inflaci ve výši 2 %, což je samozřejmě výrazně mimo.

Středoevropské centrální banky zvedají sazby už několik měsíců a další utažení měnových podmínek bude postupně přicházet. Americký Fed zvýšil sazbu poprvé tento týden a ujistil trhy, že letos by měl zpřísnit měnovou politiku na každém jednom zasedání, tedy ještě 6x. Sazby v USA by se tak mohly na konci letošního roku dostat ke 2 %.

V EMU bychom se letos měli také dočkat zvýšení sazeb, ale nejspíš nikoli v takové razanci jako v USA. Vzhledem k vývoji války na Ukrajině se zdá být velmi pravděpodobné, že i v dalších měsících se ceny v EMU budou posouvat nahoru a každý měsíc bude rekordní. Při eskalaci války se můžeme dotknout i 10% hranice.