zpět

Inflace v eurozóně dále klesá, ale…

30.11.2023

Včerejší data z Německa ukázala na další pokles německé inflace na 2,3 %. Dnes budou zveřejněna předběžná data za celou eurozónu, také ta ukáží na další pokles inflace v listopadu.

Včera byla zveřejněna předběžná data o vývoji listopadových cen v Německu. Ta ukázala na další pokles inflace ze 3 % na 2,3 %. Ten je ale ovlivněn loňskými vládními opatřeními na snížení cen energií. Obdobně dnes zřejmě ukáží data za celou eurozónu mírný pokles inflace z 2,9 % na 2,7 %. Jádrová inflace se ale zřejmě udrží těsně pod 4 %.

Další pokles inflace v eurozóně ale bude komplikovaný a v průběhu příštího roku bude klesat jen velmi pozvolna. To přinutí ECB vyčkávat se snížením úrokových sazeb téměř celý příští rok.

Reakce eurodolaru na data nebyla nijak výrazná, ten se po celý den držel v pásmu 1,0960 – 1,0990 EURUSD. To i přesto, že odpolední zpřesněná data z USA o HDP za třetí čtvrtletí byla revidována směrem vzhůru a americká ekonomika podle nich rostla mezikvartálně anualizovaně o 5,2 %.

Středoevropský region měl tendenci ztrácet, koruna tak z ranních 24,23 EUCZK oslabila téměř ke 24,30 EURCZK. Dnes ráno se ale nachází na 24,25 EURCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE