zpět

Inflace v ČR zakotvila na 2 %

10.4.2024

Březnové ceny meziročně vzrostly jen o 2 %, což je stejný výsledek, jako v předchozím měsíci. Meziměsíčně šly ceny nahoru jen o 0,1 %.

Velkou měrou se na březnovém výsledku podílí vysoká srovnávací základna s loňským rokem. I když to není další snížení tempa růstu cen v ČR, z velmi dobrého výsledku to nic neubírá.

Domácí velmi mírný růst cen je tak jeden z nejnižších v EU. Během několika měsíců jsme se tak dostali z chvostu mezi elitu.

ČNB půjde se sazbami dál postupně dolů a dnešní číslo o inflaci jen potvrzuje, že domácí ceny jsou pod kontrolou a že jsme se vrátili do běžného fungování. Není tedy důvod, aby čeští centrální bankéři drželi sazby nahoře.

Postupné uvolňování měnových podmínek bude znamenat zlevnění hypoték, spotřebitelských i provozních úvěrů. Na druhé straně vkladové produkty budou s nižšími sazbami ztrácet na atraktivitě.

Hlavním proinflačním faktorem zůstává robustní schodek státního rozpočtu, který je pro letošní rok naplánován na více než 250 mld. korun. Podle posledních dat se zdá, že by vláda tento cíl měla bezpečně splnit a dál pokračovat ve snižování schodku hospodaření i v příštím roce.