zpět

Inflace v Číně v prosinci mírně vzrostla

12.1.2023

Čínská inflace v prosinci mírně vzrostla na meziročních 1,8 %. Po několikaměsíčním poklesu na listopadových 1,6 % tedy mírně vzrostla, což ale bylo v souladu s odhady.

Inflace vzrostla hlavně kvůli vyšším cenám potravin, jejichž ceny rostly navzdory šířícímu se Covidu a souvisejícím opatřením. Jádrová inflace (bez cen potravin a energií) také mírně zrychlila na 0,7 % z předchozích 0,6 %. Oproti předchozímu měsíci se ceny nezměnily.

Inflace se tak nachází bezpečně pod tříprocentním cílem čínské centrální banky na zcela na jiné úrovni než v jiných velkých ekonomikách nebo zcela jinde než u nás. Také, na rozdíl od jiných centrálních bank, čínská centrální banka v loňském roce snižovala úrokové sazby. Nutno podotknout, že ve srovnání se zbytkem světa, který v předchozích letech vysokým tempem tiskl peníze na podporu ekonomiky, tak čínská centrální banka byla opatrnější. Na rozdíl od evropských států pak také Čína tolik nebojuje s vysokou cenou energií, neboť z Ruska odebírala s velkou slevou energetické suroviny, kterých se Rusko potřebovalo zbavit kvůli evropským sankcím. Takže v loňském roce inflace v Číně kulminovala těsně pod 3 %.