zpět

Inflace v Česku zrychlila na 6,6 %

12.1.2022

Domácí inflace v prosinci zrychlila v meziročním vyjádření na 6,6 %. Tématem číslo jedna v odpoledních hodinách bude spotřebitelská inflace z USA.

Česká koruna začínala včerejší obchodní seanci ve stejném stylu jako dny předchozí a vůči euru se v dopoledních hodinách přiblížila hranici 24,30 EURCZK. Zisky ovšem naše domácí měna neudržela a na závěr obchodního dne uzavírala se ztrátou přes 0,5 %. Vliv na vývoj kurzu nemělo ani vyjádření člena bankovní rady ČNB Tomáše Holuba, který naznačil, že by se mohla inflace v prvním čtvrtletí tohoto roku přiblížit 10% hranici. V příštích měsících by se totiž do hodnot cenové hladiny mohlo více projevit lednové zdražování a také odpuštění DPH u energií ze závěru předchozího roku. Svým komentářem k povaze dalšího zvyšování úrokových sazeb pro Seznam zprávy přispěl i víceguvernér ČNB Marek Mora.

„Jeden dva kroky ještě budou muset být výraznější. Domníval bych se, že v únoru to bude víc než o čtvrtku. Od května to už bude jen proces jemného ladění. Nemyslím, že tempo bude pokračovat, už jsme blízko vrcholu našich sazeb.“

Bez větší odezvy trhu včera zůstal i projev šéfa FEDu Jerome Powella, který připustil víceré zvyšování sazeb než bylo předpokládáno a zároveň označil inflaci jako primární prioritu před dosud častěji skloňovanou zaměstnaností. Hlavní měnový pár EURUSD se tak i díky absenci významnějších makroekonomických zpráv pohyboval v mantinelech 1,1370 – 1,1320 EURUSD. Hlavní zprávou dnešního dne pro trhy bude oznámení spotřebitelské inflace z USA za měsíc prosinec, údajů by jsme se měli dočkat v 14:30 SEČ, přičemž trhy počítají s meziročním zrychlením na 7,0 %.

Ve 14:30 SEČ bude zveřejněna americká spotřebitelská inflace za měsíc prosinec. Trhy počítají se zrychlením na 7 %. Aktuálně se koruna drží vůči dolaru mezi 21,46 – 21,50 USDCZK.