zpět

Inflace tlačí ceny nemovitostí vzhůru

30.11.2021

Dražší hypotéky tlačí na nemovitostní bublinu. Regulace hypotečního trhu ze strany ČNB. Zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték od 1. 4. 2022.

Podle hodnocení dostupnosti bydlení v Evropě z července tohoto roku se Česká republika umístila jako druhá nejhorší v Evropě. Hodnotil se hlavně poměr příjmů a cen nemovitostí. Na nový byt našinec potřeboval v létě více jak dvanáctinásobek průměrného ročního platu. Pro představu: v některých západních zemích to není ani pět ročních platů.

Tato drahota na nemovitostním trhu je i nadále posilována strachem z rostoucí inflace. Ta lidi motivuje investovat volné prostředky do nemovitostí s cílem uchránit je před ztrátou hodnoty. Ceny vzhůru tlačí i zdražování stavebních prací a materiálu. Dle HD Indexu došlo k meziročnímu zdražení pozemků o 21,9 %, což je nejvyšší nárůst za posledních 10 let. K rekordnímu přifouknutí realitní bubliny dochází navzdory varování ze všech stran a tak se ČNB rozhodla zpřísnit pravidla regulující hypoteční trh s platností od 1. 4. 2022. Zpřísnění regulace směřuje k ochraně spotřebitelů, kteří v touze po vlastním bydlení jdou u hypotéky na hranici ekonomického rizika.

Ceny nemovitostí jsou podle různých odhadů přepálené o 25 až 30 %. V následujícím roce končí fixace desítkám tisíc pětiletých hypoték. Jejich majitelé tak při jejich „přesjednání“ už pocítí dopady vyšších úrokových sazeb.

V pondělí se koruna proti euru obchodovala za 25,53 až 25,71, proti americkému dolaru za 22,65 až 22,79. Pro dnešek očekáváme pohyb v pásmu 25,60 -25,70 EURCZK a 22,65-22,75 USDCZK.

Z domova
Za Polsko a Česko se dozvíme výsledky HDP za 3. kvartál v mezikvartálním a meziročním srovnání.

Z Evropy
V eurozóně bude zveřejněn odhad inflace (CPI) za listopad.

Z USA
Z druhé strany Atlantiku se dozvíme PMI Index nákupních manažerů Chicagského FEDu a spotřebitelskou důvěru za listopad. Odpoledne vystoupí ministryně financí Janet Yellen a guvernér FEDu Jerome Powell.