zpět

Inflace polevuje, koruna oslabuje

12.5.2023

Pokles tempa růstu tuzemských spotřebitelských cen pokračuje. Bank of England dle očekávání rozhodla o zvýšení úrokových sazeb. Vláda představila dlouho očekávaný konsolidační balíček.

Včerejší obchodování otevřela na domácí scéně sledovaná zpráva ohledně růstu indexu spotřebitelských cen. Ty v dubnu zaznamenaly meziměsíční pokles o 0,2 %. Ačkoliv trhy většinově očekávaly růst o 0,4 %, k výrazně lepšímu meziměsíčnímu výsledku tentokrát přispělo zejména zlevnění potravin. Meziročně pak růst cen polevil na 12,7 % z březnových 15 %. Druhou klíčovou událostí pro tuzemské trhy bylo zveřejnění dlouho očekávaného konsolidačního balíčku, jenž by měl vést ke snížení deficitu vládního rozpočtu o 94 mld. CZK. Podrobněji jsme o tomto tématu psali zde.

Koruně se během čtvrteční seance příliš nedařilo, vůči euru oslabila o téměř 10 haléřů k hladině 23,55 EURCZK. V rámci středoevropského regionu se tento týden výrazně daří polskému zlotému, ten od pondělních kotací okolo 5,11 PLNCZK dokázal posílit k nynějším hodnotám těsně pod 5,20 PLNCZK. Vůči euru se pak polská měna dostala na nejsilnější úrovně od února minulého roku.

Kalendář událostí včera nabídnul i rozhodnutí o sazbách centrální banky Spojeného království. Bank of England na svém včerejším zasedání zvýšila úrokovou sazbu z 4,25 % na 4,50 %, což bylo v souladu s očekáváním trhu. Pro zvýšení sazeb o 25 bazických bodů hlasovalo 7 z 9 členů, když dva z nich byli pro ponechání sazeb. Britská libra po zasedání posílila, část zisků ale vrátila a aktuálně se kurz pohybuje okolo 27,00 GBPCZK, vůči euru je pak nejsilnější od prosince minulého roku.

Výčet makroekonomických dat odpoledne doplnila data o růstu výrobních cen ve Spojených státech, která ukázala na meziroční pokles tempa růstu již 10. měsíc v řadě. Dubnový výsledek 2,3 % je zároveň nejnižší hodnota od ledna 2021, a také pod prognózami ve výši 2,4 %. Americký dolar včera posílil k hladině 1,0900 EURUSD, vůči české koruně se pak kurz pohybuje těsně pod úrovní 21,60 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE