zpět

Inflace opět nad odhady analytiků

14.7.2022

Včerejší den se nesl ve znamení inflačních dat. Zdražování zrychluje jak u nás, tak i za oceánem. Koruna výrazně zpevňuje.

Růst cen v České republice v červnu 2022 zrychlil meziročně na 17,2 % z 16 %, hodnota indexu spotřebitelských cen tak opět překonala očekávání trhu ve výši 17 %. Česká koruna tak navázala i ve středu na zisky z úvodu týdne a vůči euru dokázala posílit pod 24,30 EURCZK. Dlouho se tam ale neudržela a aktuální kotace se pohybují okolo 24,40 EURCZK. Ostatním středoevropským měnám se naopak příliš nedařilo, maďarský forint stagnoval, kurz se pohybuje nad 410 EURHUF, na páru s českou korunou aktuálně 0,0593 HUFCZK. Polský zlotý pokračoval na nová minima, v kombinaci s posilující korunou se kurz sesunul až pod hranici 5,030 PLNCZK. Britská libra mírně posílila, stále ale zůstává na více než 2letých minimech pod úrovní 1,2 USD poté, co údaje ukázaly, že britská ekonomika v květnu nečekaně rostla, čímž se zmírnily obavy z hospodářského poklesu ve 2. čtvrtletí. Kotace vůči české koruně se pohybuje okolo 28,85 GBPCZK.

Meziroční míra inflace v USA v červnu zrychlila na 9,1 %, což je nejvyšší hodnota od listopadu 1981, výsledek opět předčil tržní prognózy, které čekaly růst pouze 8,8 %. Výraznou složkou ve spotřebním koši zaujaly ceny energií, které vzrostly o 41,6 %, nejvíce od dubna 1980, k čemuž přispěl zejména benzin (59,9 %), topný olej (98,5 %), elektřina (13,7 %) a zemní plyn (38,4 %). Americký dolar reagoval na zveřejněná data posílením, ovšem úroveň parity zatím odolává, kurz se pohyboval v rozmezí 1,012 – 1,000 EURUSD. Zatímco včerejšek makroekonomickému kalendáři přál, dnes je seznam událostí takřka prázdný. V odpoledních hodinách dorazí pouze index výrobců cen ze Spojených států.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Z domova i Polska dorazí stav běžného účtu platební bilance za květen.

Očekávané finanční události v Evropě

Z eurozóny dnes žádné důležité zprávy nepřijdou.

Očekávané finanční události ve světě

Ze Spojených států dorazí po včerejší spotřebitelské inflaci i ta výrobní, trhy počítají s růstem výrobních cen v meziměsíčním srovnání o 0,8 %. Dozvíme se také nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti.