zpět

Inflace opět nad očekáváním trhu

12.4.2022

Spotřebitelská inflace v České republice meziročně zrychlila na 12,7 %, v meziměsíčním vyjádření se jedná o nárůst o 1,7 %. Inflace bude tématem číslo jedna i dnes, zejména ve Spojených státech.

Česká měna vůči euru včera mírně zpevnila. Částečně ji k tomu pomohl i výsledek spotřebitelské inflace za měsíc březen, který opět skončil nad odhady analytiků. Ceny poskočily v meziročním vyjádření o 12,7 %, když do výsledku výrazně promluvil nárůst cen pohonných hmot v souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině. Aktuálně se tak index cenové hladiny nachází tři procentní body nad prognózou ČNB a je tak možné, že pokračující vývoj povzbudí další utahování měnové politiky ze strany ČNB. Kurz koruny se tak vůči euru během včerejšího dne sesunul k hranici 24,40 EURCZK.

Na páru s americkým dolarem se koruně příliš nedařilo. Za včerejší den odepsala více jak 10 haléřů a aktuální ranní kotace se pohybují okolo 22,50 USDCZK. Dolar včera posílil i vůči evropské společné měně, aktuálně se kurz pohybuje pod 1,0870 EURUSD. Nálada na trhu příliš nepomohla akciovým trhům, které včera končily v červených číslech. Hlavní událostí dnes budou odpolední data spotřebitelské inflace ze Spojených států.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Z regionu střední Evropy nás dnes žádné významné zprávy nečekají.

Očekávané finanční události v Evropě

V 11:00 hod. CEST dorazí data indexu ekonomického sentimentu ZEW z Německa i celé eurozóny. Velká Británie již dnes ráno zveřejnila míru nezaměstnanosti za měsíc únor, jejíž hodnota byla v souladu s většinovým očekáváním trhu.

Očekávané finanční události ve světě

Hlavní pozornost dnes bude mít odpolední zveřejnění americké spotřebitelské inflace, trhy počítají s meziročním růstem až o 8,4 %. Mimo jiné se svými komentáři vystoupí i někteří členové měnového výboru Fedu.