zpět

Inflace je nejvyšší od prosince 1993

11.10.2022

Domácí ceny v září vzrostly o 18 % a bohužel tak předčily očekávání trhů, ty počítaly s nižším nárůstem. Došlo ke zrychlení tempa růstu cen i oproti srpnu, meziměsíčně šly ceny nahoru o 0,8 %.

Oproti srpnu se nejvíc zvedly ceny plynu a sice o 15,2 %, elektřina zdražila o 3,6 % a tuhá paliva o 6,9 %.

Vůči loňskému září cena plynu vzrostla o 85,9 %, tuhých paliv o 55,8 % a elektrické energie o 37,8 %. Zdražilo i jídlo, maso o 23,6 % a mléčné výrobky o 25,8 %

Hlavním cílem ČNB je zastavit zrychlující se tempo zdražování, ale dnešní čísla ukázala, že se to zatím nedaří. Následovat by měla druhá fáze, tedy docílit toho, že se ceny budou zvedat stále pomaleji. Toho čeští centrální bankéři chtějí dosáhnout stabilitou vysokých sazeb, ale není vyloučeno jejich mírné zvýšení na listopadovém či prosincovém zasedání. Hlavní 2T REPO sazba je na 7 % a zdá se, že robustnímu zvedání sazeb definitivně odzvonilo. Jakékoli úvahy o snižování sazeb však zatím nejsou na místě.

Guvernér ČNB A. Michl zdůraznil, že by si představoval růst cen do roku a půl až dvou let dostat na 2 %. K tomu je třeba nyní držet sazby nahoře a zejména mít pod kontrolou fiskální část hospodářské politiky země. To se zatím hrubě nedaří a robustní schodky státních rozpočtů na další roky výrazně znesnadňují dostat inflaci na uzdu.