zpět

Indie se veze na vlně růstu. Její ekonomika stoupla o 7,8 procenta

1.9.2023

Indická ekonomika prožila nejúspěšnější čtvrtletí za poslední rok. V období mezi letošním dubnem a červnem vzrostlo indické HDP meziročně o 7,8 procenta. V prvním kvartálu letošního roku byl tento růst o 1,7procentního bodu nižší. K výraznému úspěchu přispěla až nečekaně silná domácí poptávka. Momentální sušší monzunové období by ale nadcházející hospodářský růst mohlo omezit.

Aktuální výsledky o indické hospodářské výkonnosti jsou nejúspěšnější od druhého čtvrtletí minulého roku, kdy se ekonomický růst dostal až na 13,1 procenta. S právě vykázaným hospodářským růstem se Indie momentálně řadí mezi nejrychleji rostoucí velké ekonomiky celého světa, a to i díky postpandemickému ochlazení Číny, jejíž hospodářství v současné chvíli dosahuje asi šestiprocentní ekonomické výkonnosti.

Druhé letošní čtvrtletí se v Indii neslo zejména ve znamení silné spotřeby indických domácností. Meziročně se totiž zvýšila o šest procent, mezikvartálně pak o 3,2procentního bodu. Silný byl i růst indické stavební činnosti, která ve druhém letošním čtvrtletí dosáhla na 7,9 procenta.

Indický zpracovatelský průmysl meziročně stoupl o 4,7 procenta a tamní investice pak o osm procent, což ale v porovnání s prvním letošním čtvrtletím znamená propad o devět desetin procenta. Přesto i indická investiční aktivita nadále zůstává na poměrně solidních číslech.

Za celý letošní rok může podle aktuálních odhadů Indie vykázat průměrný hospodářský růst ve výši 6,5 procenta. Mezi celkové tahouny by se měl řadit sektor služeb, obchodu, dopravy i financí. Služby se na tomto hospodářském vzestupu mohou podílet vůbec nejvíce.

Indické HDP roste i přes zpřísněnou měnovou politiku z posledních měsíců. Od května loňského roku totiž indická centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu o 2,5procentního bodu.

Indická centrální banka podobně jako další instituce ve světě zvýšila úrokové sazby z důvodu stoupající inflace. Momentálně se v Indii potýkají hlavně s prudkým nárůstem cen zelenin i obilovin, který byl v červenci nejvyšší za posledních patnáct měsíců. Tamní obyvatelstvo nese tento cenový nárůst nelibě a dopadá hlavně na ty nejméně majetné.

V červenci se inflace v Indii vyšplhala až na 7,44 procenta a je patrné, že takto vysoká inflace zůstane v Indii ještě dlouho. Dost záležet bude i na cenách základních potravin, které za cenovým nárůstem indického spotřebního koše stojí nejvíce.

I kvůli vysoké inflaci v Indii se ale zdá, že tamní centrální banka nebude se snižováním sazeb příliš spěchat. Inflace je daleko od inflačního cíle a hospodářský růst je i přes brzdu v podobě restriktivní měnové politiky velmi solidní.

Další měsíce by se však v Indii mohly nést ve znamení mírného hospodářského ochlazení. Důvodem jsou panující rizika pro zemědělský sektor kvůli suchému počasí během letních měsíců i zpožděný dopad nárůstu úrokových sazeb na indickou ekonomiku.

Problémem může být i již zmíněná inflace, která by mohla omezit spotřebu indických domácností. Ta se ale na tvorbě indického HDP podepisuje až ze šedesáti procent.