zpět

Indie přijímá opatření proti zahraničním krypto burzám a posiluje tím domácí platformy

15.1.2024

V kroku k potlačení nesouladu s předpisy týkajícími se kryptoměn, Indie pozastavila přístup k populárním zahraničním burzám, jako jsou Binance, KuCoin a OKX. Tato opatření vyvolala obavy některých investorů, jejichž prostředky uvízly v zablokovaných peněženkách, ale zároveň vedla k nárůstu registrací a obchodních objemů na domácích platformách, jako jsou WazirX, CoinDCX a CoinSwitch Kuber.

Žádost o dodržování finančního úřadu (FIU)

Podle Economic Times pozastavení přístupu k zahraničním burzám s kryptoměnami následovalo po opakovaných žádostech o vysvětlení od finančního úřadu. FIU vyjádřil obavy z podezřelých aktivit spojených s praním peněz na těchto platformách a doporučil zákaz, dokud nebudou plnit předpisy o kryptoměnách v Indii. Vydal výzvy devíti burzám, včetně Binance, aby odůvodnily svou neoprávněnou činnost v zemi.

Precedenční Krok společnosti Apple

Společnost Apple podnikla významný krok tím, že odstranila tyto zahraniční burzy ze svého App Store po výzvě FIU. Akce této technologické giganty položila základy pro následné rozhodnutí indické vlády blokovat URL přístup k těmto platformám.

Posílení Domácích Burz

Blokace zahraničních kryptoplatform vedla nechtěně k nárůstu registrací na indických burzách. Kryptoměnoví obchodníci v Indii se obraceli na zahraniční burzy, aby unikli 30% daní z kryptoměnových zisků a 1% z transakcí. Výsledkem byl významný pokles obchodních objemů na místních platformách. S omezením přístupu k Binance a dalším zahraničním burzám obchodníci začali znovu migrovat na domácí platformy, jako jsou WazirX, CoinDCX a CoinSwitch Kuber.

Nárůst Registrací a Obchodních Objemů

WazirX konkrétně zaznamenal 250% nárůst vkladů během čtyř dnů od výzvy FIU k dodržování ze strany zahraničních burz. Edul Patel, generální ředitel platformy Mudrex, oznámil podobný trend, přičemž obchodní čísla dosáhla toho, co by normálně trvalo tři měsíce, během pouhých dvou týdnů.

Dilema pro Kryptoinvestory

Přestože přechod na domácí platformy byl pro mnohé obchodníky výhodný, zanechal řadu indických investorů s podstatným majetkem uvízlým v peněženkách zablokovaných zahraničních burz. Odhaduje se, že asi 4 miliardy dolarů v kryptoměnových prostředcích zůstává v zahraničí, aby se obešlo 1% daň, přičemž Binance údajně drží 80% této částky.

Zatímco opatření indické vlády proti zahraničním kryptoburzám přinesla některým investorům výzvy, otevřela také příležitosti pro rozvoj domácích platforem. Nárůst registrací a obchodních objemů na platformách jako WazirX je důkazem rostoucího zájmu a důvěry v indický trh s kryptoměnami.

Opatření indické vlády zaměřená proti zahraničním krypto burzám vyvolala komplexní reakce na domácím trhu. Zablokování přístupu k populárním zahraničním platformám vedlo k nárůstu registrací a obchodních objemů na domácích burzách, jako jsou WazirX, CoinDCX a CoinSwitch Kuber. Tato situace vznikla v reakci na obavy o podezřelé aktivity spojené s praním peněz na zahraničních burzách, což vyvolalo žádost o dodržování od finančního úřadu.
Zatímco tento vývoj přinesl výhody mnoha místním obchodníkům, někteří indičtí investoři zůstali s významným majetkem uvízlým v peněženkách zahraničních burz. Přesun na domácí platformy způsobil nárůst zájmu a důvěry v indický trh s kryptoměnami, ale také vytvořil dilema pro ty, kteří čelí obtížím s jejich investicemi na zahraničních burzách. Jak se tato situace bude nadále vyvíjet, je klíčové, aby investoři zvažovali rizika a výhody obou možností – jak zahraničních, tak domácích burz.