zpět

Hranice 25,30 EURCZK českou korunu zadržela

27.2.2024

Česká koruna neudržela hranici 25,30 EURCZK, v rámci regionu se zbylé měny ukázaly momentálně jako silnější "hráči". Americký dolar vůči euru ztrácí, změnu by mohla přinést makrodata na přelomu února a března. Ruský rubl se vzpamatovává z nově uvalených západních sankcí a britská libra se prozatím těší z dopadů vysoké inflace na měnovou politiku Bank of England.

Česká koruna během pondělního obchodování zamířila z ranních 25,30 EURCZK směrem, který se jeví aktuálně jako více pravděpodobný scénář, když oslabila až na 25,38 EURCZK. Důvody lze hledat například ve velké náchylnosti naší domácí měny na výprodeje. Hranice 25,50 EURCZK se ale několikrát projevila jako velmi rezistentní, takže lze očekávat spíše pohyb kolem hodnoty 25,40 EURCZK. Polský zlotý včera posílil vůči naší domácí měně na 5,88 PLNCZK a „uhrál“ pěknou patovou hru proti euru. Korunu během pondělí „přetlačil“ i maďarský forint, který se dostal na 15,34 CZKHUF. Dnes by forint v případě zajímavého výsledku měnově politického jednání tamní centrální banky mohl zaznamenat další zisky. Na české koruně očekáváme pro dnešek pohyb v pásmu 25,33 – 25,40 EURCZK.

Eurodolar „ovládla“ v prvním dni týdne jednotná evropská měna, která se „vyšplhala“ na 1,085 EURUSD. Pokud bychom se mohli na eurodolaru dočkat nějaké zajímavé volatility, mohlo by se tak stát na blížícím se přelomu února a března v souvislosti s evropskou inflací a údaji o tvorbě nových míst v americké ekonomice (tzv. payrolls). Vůči české koruně dolar včera v podstatě neztratil, ale nepodařilo se mu ani dosáhnout jakýchkoli zisků. Koruna se dnes ráno dokonce dostala na hranici 23,35 USDCZK a nadále posiluje.

Více k očekávaným událostem ZDE