zpět

Hongkong jako rostoucí centrum kryptoměn

29.9.2023

Hongkong se proměnil v přední destinaci kryptoměnového průmyslu, která nabízí příznivé podmínky, inovativní předpisy a prosperující ekosystém.

Stručná historie hongkongské regulace kryptoměn

V říjnu 2022 šokoval Hongkong svět kryptoměn svým oficiálním oznámením plánů na rozvoj místního trhu s kryptoměnami a zavedením příslušných regulačních standardů. S podporou místních finančních regulátorů se vláda snažila vytvořit příznivé podmínky pro růst tohoto odvětví. Klíčovými zásadami hongkongského přístupu se staly flexibilita a spolupráce.

Od té doby město učinilo v oblasti regulace kryptoměn významné pokroky. Pozoruhodným krokem hongkongské úřady vyčlenily 50 milionů hongkongských dolarů (přibližně 6,37 milionu USD) na urychlení rozvoje ekosystému Web3, čímž posílily svůj závazek k úspěchu tohoto odvětví.

Dalším průlomovým rozhodnutím Hongkong otevřel přístup retailových investorů k digitálním tokenům, jako je Bitcoin (BTC) a Ether (ETH), a signalizoval tak svůj záměr etablovat se jako významný hráč ve světě kryptoměn. Tato progresivní změna politiky ostře kontrastuje s americkým zásahem do tohoto odvětví po pádu burzy FTX.

Zásadní okamžik v historii hongkongské kryptoměny nastal 1. června, kdy místní Komise pro cenné papíry (SFC) zavedla nová pravidla pro regulaci kryptoměn. SFC zejména požaduje, aby kótovaná aktiva byla vysoce kapitalizovaná a zařazená do dvou z pěti nezávislých indexů, což vnáší do prostředí kryptoměn pocit jistoty a stability.

Charakteristiky regulačního režimu v Hongkongu

Hongkong přijal různá opatření na podporu příznivého prostředí pro podnikání v oblasti web3. Usnadňuje komunikaci mezi bankami a krypto startupy a zajišťuje bezproblémový přechod pro společnosti, které hledají alternativy po pádu banky Silvergate. Tento přístup založený na spolupráci se stal charakteristickým znakem hongkongského regulačního myšlení.

Hongkong navíc nabízí bezpečné obchodní prostředí pro finanční transakce zahrnující digitální aktiva. Flexibilní daňový systém a transparentní legislativní rámec města poskytují důvěru a stabilitu, což z něj činí atraktivní destinaci pro podnikatele a investory. Hongkongské úřady se také aktivně podílejí na rozvoji sektoru DeFi a rozšiřují nabídku možností obchodování s kryptoměnami.

Krypto společnosti se hrnou do Hongkongu

Vzhledem k nejistotě spojené s regulací krypto průmyslu v USA a dalších regionech se stále více společností rozhoduje zřídit své sídlo v Hongkongu. Město aktivně vítá krypto firmy z pevninské Číny a přitahuje významné hráče, jako jsou OKX, Bybit a Huobi, kteří projevili zájem o přesídlení do tohoto pulzujícího centra. Přibližně 20 společností zkoumá možnost otevřít v Hongkongu své zastoupení.

Hongkongské banky, včetně místní jednotky významného čínského státního věřitele, navíc začaly přijímat kryptoměnové společnosti jako nové klienty. Tyto banky otevřely krypto firmám účty, které jim umožňují provádět běžné transakce včetně výplat.

Tichá podpora Hongkongu ze strany Číny

Čínské úřady neoficiálně podpořily snahu Hongkongu stát se centrem kryptoměn. Vzhledem k tomu, že Čína udržuje přísnou kontrolu nad digitálními aktivy na pevnině, představují si Hongkong jako testovací prostor pro digitální měny. Tento strategický krok staví Hongkong do pozice prostředníka mezi Čínou a globálním trhem s kryptoměnami a potenciálně přispívá k návratu Číny do čela tohoto odvětví.

Podle Arthura Hayese, bývalého šéfa burzy BitMEX, se Hongkong stal cílovou destinací pro čínské občany, kteří chtějí nakupovat kryptoměny. Poté, co Čína zakázala kryptoměnové burzy, nastoupily hongkongské společnosti, aby tuto mezeru pro čínské obyvatele zaplnily. Obchody s kryptoměnami, které se často nacházejí v turistických oblastech po celém městě, umožňují návštěvníkům nakupovat kryptoměnová aktiva za hotovost, bez nutnosti kontroly totožnosti.
Zatímco Čína v roce 2017 potlačila kryptoměny a v roce 2021 zakázala obchodování s nimi, Hongkong se vydal jinou cestou a využil svou jedinečnou politiku "jedna země, dva systémy". Čínští představitelé diskrétně podporují rozvoj hongkongského krypto průmyslu, protože si uvědomují jeho potenciál nastartovat inovace a nalákat mezinárodní investice.