zpět

Hongkong se připravuje na historický okamžik: Schválení spotových Bitcoinových ETF očekáváno do konce dubna

10.4.2024

Podle nejnovějšího vývoje se Hongkongská komise pro cenné papíry a futures (SFC) nyní chystá schválit spotové Bitcoinové ETF v regionu. 10. dubna, SFC aktualizoval seznam společností pro správu virtuálních aktiv na svých webových stránkách, mezi něž patří – Harvest International, Boshi Fund, China Asset Management a Value Partners Financial.

Tyto čtyři společnosti se staly průkopníky kryptoměnové revoluce probíhající v Hongkongu a budou zodpovědné za zavedení spotových Bitcoinových ETF pro své institucionální a maloobchodní klienty. Navíc dříve letos, 26. ledna, byla společnost Harvest International první, která podala žádost o spotový Bitcoinový ETF. Byla také jednou z prvních veřejných fondů, které vstoupily do „kruhu měn“ v oblasti správy aktiv.

Nyní, dva měsíce později, byla společnost Harvest International kvalifikována pro správu „kruhu měn“, informuje „First Line“ Tencent Finance. Zpráva dále dodává, že Hongkongská komise pro cenné papíry nedávno aktualizovala seznam svých kryptoměnových správcovských fondů a plánuje schválit první spotový Bitcoinový ETF do 15. dubna.
Dříve Hongkongská komise pro cenné papíry plánovala schválit celkem čtyři spotové Bitcoinové ETF. Avšak kromě Harvest International a China Asset Management se další dva hráči – Boshi Fund a Value Partners Financial – neobjevili na seznamu virtuálních správcovských fondů regulátora. Také Boshi a Value Partners nesplňují kritéria pro vstup do „kruhu měn“.
Jízda na vlně Spotových Bitcoinových ETF Spuštění spotových Bitcoinových ETF ve Spojených státech bylo obrovským úspěchem s více než 12,3 miliardami dolarů na přílivu jen během prvních tří měsíců. S odvoláním na silný zájem nejvýznamnějších finančních hráčů v Hongkongu urychlili své žádosti.
Například tým společnosti China Asset Management podal žádost o spotový Bitcoinový ETF minulý měsíc v březnu. Podle místních zpráv je proces podání žádosti o Bitcoinový spotový ETF v Hongkongu spojen s spoluprací s minimálně 20 partnerstvími institucí. Mezi ně patří kustodi Bitcoinů, tvůrci trhu a subjekty s komplexními účty pro obchodování s virtuálními aktivy.
Přísné dodržování hongkongských postupů při podávání žádostí a komunikačních protokolů, je nepravděpodobné, že by kterákoliv instituce v Hongkongu mohla sestavit všechny potřebné podklady pro žádost během přibližně dvou týdnů.
I když Hongkongská komise pro cenné papíry schválí první várku spotových Bitcoinových ETF do 15. dubna, bude trvat další dva týdny, než se Hongkongská burza připraví na seznamování produktů. První spotové Bitcoinové ETF v Hongkongu tak budou k dispozici k obchodování ke konci dubna.
Po spuštění spotových Bitcoinových ETF ve Spojených státech bylo zaznamenáno obrovské zájmu ze strany investorů, což vedlo k masivnímu přílivu kapitálu do těchto fondů. Tento úspěch přivedl kryptoměnové ETF na první příčky seznamů oblíbených investičních produktů. S podobným úspěchem se nyní počítá i v Hongkongu, kde se očekává, že nově schválené spotové Bitcoinové ETF zaujmou jak institucionální, tak maloobchodní investory.

Navzdory některým výzvám, které se objevily v procesu žádosti a schvalování, včetně přísných kritérií pro vstup do „kruhu měn“ a potřebné spolupráce s partnerstvími institucemi, se očekává, že spuštění spotových Bitcoinových ETF v Hongkongu posílí postavení regionu jako důležitého hráče na trhu s kryptoměnami. Tento krok by mohl přilákat další investice do kryptoměn a zvýšit důvěru investorů v digitální aktiva.