zpět

Holub z ČNB: správný čas pro zvýšení sazeb je za námi

11.7.2023

Na květnovém zasedání ČNB těsný poměr hlasů ještě dával naději na vyšší sazby, od té doby se nálada v ČNB mění. To ukazuje i včerejší rozhovor Tomáše Holuba z ČNB pro deník E15.

Tomáš Holub ve včerejším rozhovoru pro deník E15 uvedl, že správný „timing“ pro zvýšení sazeb je už za námi. Tomáš Holub přitom ještě na posledním zasedání hlasoval pro vyšší sazby a dlouhodobě patřil k jestřábímu křídlu v ČNB (dokonce bychom ho mohli označit za hlavního jestřába), které prosazovalo další zvýšení sazeb. Takže to vypadá, že sazby jsou skutečně již na vrcholu.

Kurz koruny ale na tento rozhovor nijak nereagoval, koruna včera celý den oscilovala kolem 23,85 EURCZK. S kurzem nepohnula ani včera zveřejněná data o květnových maloobchodních tržbách. Ty meziročně klesly o 6,1 %, oproti předchozímu měsíci vzrostly o 0,5 %. Data nejsou překvapením, pokles reálných mezd a nízká spotřebitelská důvěra si vybírají svou daň.

Ani na světových trzích nebyla zveřejněna data, která by rozhýbala trhy. Za zmínku stojí snad jen pohyb na EURUSD, který se v průběhu noci (při absenci kurzotvorných zpráv) dostal nad hranici 1,1000 EURUSD. Koruna je tak vůči dolaru opět o něco silnější – aktuálně 21,65 USDCZK.

Dnešek nebude na kurzotvorné zprávy bohatší. Zprávy dnes máme hlavně z Německa. Již ráno byla zveřejněna finální data německé inflace za červen – ta dosáhla 6,8 %. Dopoledne pak z Německa přijde červencový ZEW index

Více k očekávaným událostem ZDE