zpět

Generální ředitel společnosti Apple Tim Cook prodává akcie, analytici snižují hodnocení akcií AAPL: Co to znamená pro technologického giganta?

6.10.2023

Nedávný prodej akcií generálního ředitele společnosti Apple Tima Cooka a jeho následný dopad na tržní vyhlídky společnosti Apple se stal předmětem zájmu investorů.

V nedávné době generální ředitel společnosti Apple Inc Tim Cook spolu s vyššími viceprezidentkami Deirdre O'Brienovou a Katherine Adamsovou prodali část svých podílů, jak vyplývá z dokumentů předložených Komisi pro cenné papíry Spojených států. Tento krok upoutal pozornost investorů i analytiků.

Tim Cook prodal přibližně 511 000 akcií v celkové hodnotě přibližně 87,8 milionu dolarů. Po odečtení daní však Cook získal celkem asi 41,5 milionu dolarů. Navzdory prodeji Cook stále vlastní přibližně 3,28 milionu akcií společnosti. Kromě toho Katherine a O'Brien prodali přibližně 11,3 milionu akcií.

Načasování výprodeje akcií se sice shoduje s poklesem hodnoty akcií technologických společností, je však důležité poznamenat, že akcie společnosti Apple zaznamenaly od počátku roku výrazný nárůst o přibližně 34 %, a to díky úspěchu uvedení jejich nejnovějších produktů, včetně náhlavní soupravy Vision Pro a nového iPhonu 15.

Náročná situace na trhu

Společnost Apple čelí tlakům způsobeným různými faktory. Aby si společnost udržela konkurenceschopnost vůči výrobcům chytrých telefonů, jako jsou Huawei a Samsung, udržuje ceny svých produktů relativně nízko. Kromě toho došlo v letošním roce v porovnání s rokem předchozím obecně k poklesu dodávek chytrých telefonů. Podle zprávy výzkumné společnosti Canalys se očekává, že dodávky chytrých telefonů v Severní Americe v roce 2023 klesnou přibližně o 12 %.

Není proto překvapením, že analytici společnosti KeyBanc snížili rating akcií společnosti Apple s odkazem na slabší výhled růstu prodejů. Toto snížení ratingu odráží problémy, kterým technologický gigant čelí na stále konkurenčnějším trhu.

Tržní výhled společnosti Apple

Není to poprvé, co Tim Cook prodává významné akciové podíly. V srpnu 2021, po dovršení deseti let ve funkci nejvyššího výkonného ředitele, Cook vyřadil akcie v hodnotě více než 750 milionů dolarů. Po zdanění však získal zhruba 355 milionů dolarů.

Navzdory poklesu tržeb za poslední fiskální čtvrtletí o přibližně 1,4 % zůstává Apple s tržní hodnotou 2,7 bilionu dolarů impozantní silou. Společnost vykázala tržby ve výši přibližně 81,8 miliardy dolarů a zisk na akcii vzrostl přibližně o 5 procent na 1,26 dolaru.

Do budoucna Apple předpokládá zvýšení dodávek chytrých telefonů tím, že u svých nejnovějších produktů přidá podporu nabíječky USB-C, aby vyhověl požadavkům evropského trhu. Tento strategický krok je v souladu s ostatními společnostmi vyrábějícími chytré telefony, které přijaly typ nabíječky USB-C, a umožňuje tak bezproblémovou distribuci produktů ve více jurisdikcích.

Společnost Apple je navíc optimistická ohledně výsledků za čtvrté fiskální čtvrtletí, neboť se může pochlubit více než 1 miliardou placených předplatných svých služeb. Tento zdroj příjmů dodává stabilitu a pomáhá kompenzovat případné výkyvy na trhu s hardwarem.

Prodej akcií společnosti Apple ze strany jejích vrcholných manažerů vyvolal pozdvižení a podnítil diskuse mezi investory a odborníky z oboru. Tento krok přichází v době výkyvů na trhu a rostoucí konkurence v odvětví chytrých telefonů.

Je však nezbytné zhodnotit celkový výhled a výkonnost společnosti Apple na trhu. Inovativní nabídka produktů a silná loajalita ke značce pohánějí úspěch společnosti a vedou k pozoruhodnému meziročnímu růstu. Přestože problémy přetrvávají, strategická rozhodnutí společnosti Apple a její zaměření na oblast služeb poskytují pevný základ pro budoucí růst a ziskovost.