zpět

Gazprom posílá ropu zpátky nad stodolarovou hranici

19.7.2022

Gazprom po včerejším oznámení zvyšuje obavy z možné odstávky plynu po dokončení údržby plynovodu Nord Stream 1. Regionální měny bez výrazných pohybů, americké trhy i dolar ztrácely.

V úvodu týdne česká koruna mírně oslabila a zisky z minulého týdne během pondělního obchodování začala postupně ztrácet. Kurz se vůči euru dostal na úrovně okolo 24,55 EURCZK. Na páru s dolarem koruně pomohla slábnoucí americká měna, koruna posílila k 24,05 USDCZK, zisky ale neudržela a aktuálně se kurz pohybuje okolo 24,20 USDCZK. Měny středoevropského regionu včera stagnovaly, pomohla jim zejména pozitivní nálada na evropských akciových trzích. Maďarský forint se drží stále nad úrovní 400 EURHUF, pohyby zaznamenal při pondělní seanci zcela minimální. Polský zlotý vykazoval podobnou aktivitu jako ostatní regionální měny a kurz vůči české koruně stále setrvával v blízkosti historických minim. Vítězem včerejšího obchodování se stala britská libra, ta posilovala převážně na všech měnových párech.

Obavy kolem dodávek plynu vyhnaly cenu ropy zpátky nad stodolarovou hranici za barel. Ruský gigant Gazprom totiž oznámil svému největšímu odběrateli v Německu, společnosti Uniper, zprávu o zásahu vyšší moci, což může teoreticky znamenat snahu vymanit se z odpovědnosti za neplnění závazků. I přes zvýšené obavy z možných přerušení dodávek plynu evropské akciové trhy v pondělí pokračovali v pozitivním sentimentu, DAX udržel zisky z pátečního obchodování a mírně si ještě přilepšil. Dařilo se také euru, které se včera vzdálilo paritě na americkém dolaru, kurz se vyšplhal na 1,0200 EURUSD, zisky ale později částečně odevzdalo a aktuální kotace se pohybují okolo 1,0150 EURUSD. V červených číslech končily americké akciové trhy, technologický index NASDAQ odepsal téměř přes 2 %.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Domácí kalendář pro dnešek zůstává prázdný.

Očekávané finanční události v Evropě

Během dopoledních hodin dorazí zpřesněné hodnoty červnové spotřebitelské inflace za celou eurozónu, očekává se potvrzení meziročního zrychlení na 8,6 %. Míra nezaměstnanosti ve Spojeném království z dnešního rána potvrdila stagnaci na 3,8 %, průměrné týdenní výdělky sice vzrostly, ovšem pod odhady trhu.

Očekávané finanční události ve světě

Ze Spojených států dorazí data z realitního trhu, večer bude mít projev členka měnového výboru Fedu Lael Brainardová.