zpět

FTX předkládá návrh na bankrot a vrácení miliard věřitelům.

18.12.2023

Problémová kryptoměnová burza FTX oznámila plány na bankrot a vyřešení svých finančních potíží trvajících rok s oběťmi problémové digitální platformy pro obchodování s aktivy, informovala agentura Bloomberg v pondělí. Podle zprávy FTX vedou konečné jednání s oficiálním věřitelským výborem ohledně uzavření insolvenčního řízení a potenciálního vrácení finančních prostředků zákazníků.

FTX Věřitelé budou hlasovat o novém plánu restrukturalizace příští rok
Společnost předložila výboru nový návrh svých plánů restrukturalizace, ve kterém vyjádřila záměr vrátit postiženým zákazníkům miliardy dolarů hotovosti. Navzdory navrhovanému plánu restrukturalizace chybí klíčové informace týkající se schématu a jeho provedení, včetně přesné částky, která má být vrácena zákazníkům. Odhaduje se, že společnost dluží miliardy dolarů zákazníkům, kteří nemohli stáhnout své prostředky před konečným kolapsem burzy minulý rok.

Navíc tým za plánem restrukturalizace nedodal klíčové informace o možném restartu kryptoburzy. Předložený návrh také postrádá jasnost ohledně toho, jak společnost hodlá vyhodnotit hodnotu konkrétních kryptoměn na platformě, což zanechává věřitele nejisté ohledně přesné částky, kterou mohou očekávat odškodnění od zaniklé společnosti.

Navzdory nedostatku jasnosti plánu společnost plánuje předložit revidovaný návrh ke hlasování příští rok v neurčený den. Předložený plán by mohl projít dalšími změnami předtím, než bude podán k definitivnímu schválení u amerického soudce pro bankroty Johna Dorseyho.

FTX chce oživit zaniklou burzu
FTX patřila mezi přední kryptoměnové burzy v odvětví, než minulý rok zkrachovala po krátké krizi likvidity kvůli údajnému špatnému hospodaření s prostředky uživatelů. Zakladatel společnosti Sam Bankman-Fried, kdysi považovaný za krypto-bílého rytíře, byl nedávno odsouzen soudem za podvod a další trestné činy, což vedlo k pádu společnosti v listopadu.

Od fiaska FTX se tým pro restrukturalizaci snaží získat finanční prostředky od politiků, firem a charitativních organizací, které před podáním insolvenčního návrhu od Bankman-Frieda obdržely finanční dary.

V září soudce pro bankroty Dorsey schválil žádost společnosti o prodej svých kryptoměnových držeb k obnovení finančních prostředků zákazníků a umožnění oživení burzy. Společnost byla oprávněna týdně prodávat kryptoměny až do výše 100 milionů dolarů na minimalizaci cenové volatility.

S touto schválenou žádostí FTX předložila pozměněný návrh na vrácení až 90 % aktiv zákazníkům. Jako součást snahy znovu spustit společnost a obnovit provozy navzdory obviněním z podvodu obdržela burza soudní schválení k aukci svých aktiv pro nejvyšší nabídky.

Minulý měsíc prominentní věřitel FTX oznámil na X, že kryptoměnová burza Bullish, vedená bývalým prezidentem New York Stock Exchange (NYSE) Tomem Farleyem, fintech startup Figure Technologies a společnost na rizikový kapitál v digitálních aktiv Proof Group jsou tři hlavní uchazeči o převzetí firmy.

Předseda Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) Gary Gensler rovněž uvedl v rozhovoru, že agentura bude podporovat restart burzy, pokud noví lídři dodržují zákony. Proces restrukturalizace FTX zůstává klíčovým tématem v kryptoměnovém světě a očekává se další vývoj v příštích měsících.
Zatímco FTX a jeho věřitelé vyhodnocují možné uchazeče o převzetí, kryptoměnový svět s napětím očekává rozhodnutí. Případné rozhodnutí SEC o podpoře restartu bude pravděpodobně mít významné dopady na budoucnost a důvěryhodnost této kryptoměnové burzy.