zpět

Foxconn překonal odhady a ohlásil meziročně vyšší čistý zisk

15.11.2023

Společnost Foxconn ohlásila, že ve třetím letošním čtvrtletí se jí povedlo meziročně zvýšit čistý zisk o 11 procent na 43,1 miliardy tchajwanských dolarů, což je v přepočtu asi 30 miliard korun. Zisk tak překonal odhady mnohých analytiků. Ti v průměru očekávali, že dosáhne jen asi na 34 miliard tchajwanských dolarů.

Tchajwanská společnosti Foxconn je největším smluvním producentem elektroniky na světě. Zároveň se jedná o důležitého výrobce přístrojů značky Apple. Zveřejněná čísla o čistém zisku zmírňují obavy odborníků i investorů, že by se poptávka po produktech společnosti Apple mohla v příštích měsících snížit.

Spolupráce s Applem je pro Foxconn dlouhodobě velmi důležité. Na celkových tržbách Foxconnu se tato kooperace podílí více než jednou polovinou. I přes solidní čísla tchajwanského podniku ale společnost Apple v tomto měsíci varovala, že její tržby v aktuálním čtvrtletí zůstanou na podobné úrovni jako loni. Řada investorů se ale obávala, že by mohly dokonce klesnout.

I přes meziročně vyšší čistý zisk však společnosti Foxconn ve třetím letošním čtvrtletí meziročně spadly tržby, a to asi o 11 procent na 1,54 bilionu tchajwanských dolarů. Podle odborných odhadů by se tržby této firmy měly za celý letošní rok snížit meziročně o šest procent na 6,21 bilionu tchajwanských dolarů. Pokud by k takovému snížení opravdu došlo, jednalo by se v praxi této firmy i první celoroční pokles tržeb Foxconnu od roku 2016.

I kvůli klesajícím tržbám se vedení společnosti Foxconn momentálně snaží najít další zdroje růstu. Nově se snaží firma získat místo na trhu i v oblasti elektromobilů či satelitů. Výraznější stopu na podnikových tržbách ale tyto nové oblasti dosud nevytvořily.

Foxconn zároveň čelí problémům na čínském trhu, který je pro jeho podnikání velmi důležitý. Peking totiž letos zakázal používání mobilních telefonů od značky Apple ve všech státních podnicích i ve vládních úřadech. Řada čínských spotřebitelů zároveň čím dál víc preferuje jiné značky, mezi kterými dominuje hlavně čínský Huawei. Podnikání Foxconnu se navíc čínským úřadům dlouhodobě příliš nezamlouvá a před pár měsíci začalo vyšetřování, které se zaměřuje na úhradu daní, i na to, jak Foxconn v Číně přistupuje k půdě.

Foxconn působí dlouhodobě i v České republice. Svůj první provoz tu tchajwanská firma vybudovala už v roce 2008, a to nedaleko Kutné Hory. Jde o jednu z největších firem, která na území České republiky vyrábí. Za rok 2021 se Foxconnu povedlo utržit celkem 89,3 miliardy korun. I tak ale kvůli pandemické krizi tento podnik nakonec skončil při provozním zisku 55 milionů korun ve ztrátě, která dosáhla až na 281,9 milionu korun.

Ke konci minulého roku Foxconn dokončil stavbu nové haly na výrobu superpočítačů, a tedy takzvaných skříní, které jsou napěchované procesory a grafickými kartami. Ke konci loňského roku se vedení podniku rovněž rozhodlo, že v rámci probíhající globální expanze zainvestuje v Česku dalších 1,4 miliardy korun.

Pod názvem Foxconn je tchajwanský podnik znám pouze na zahraničních trzích. V Číně a na Tchaj-wanu vystupuje pod názvem Hon Hai Technology Group a celý podnik se jmenuje Hon Hai Precision Industry.