zpět

Forint posílil po zasedání MNB

25.1.2023

Koruna se i nadále drží na silnějších úrovních kolem 23,85 EURCZK, zajímavější obchodování včera ukázal maďarský forint, který posiluje pod hladinu 390 EURHUF.

V rámci regionu včera pozornost směřovala k maďarskému forintu. Tamní centrální banka sice dle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny (základní sazba 13 %), ale od dubna zvyšuje sazbu povinných minimálních rezerv, které musí komerční banky držet u centrální banky. Tím dále omezuje likviditu bankovního sektoru a zvyšuje účinnost transmisního mechanismu monetární politiky. Forint pak reagoval posílením o cca 1 % a nyní se nachází pod hladinou 390 EURHUF.

To česká koruna je o poznání klidnější a nadále se drží na dlouhodobých maximech kolem 23,85 EURCZK. Silnou pozici si drží i vůči dolaru, kde se včera obchodovala mezi 21,90 – 22,00 USDCZK. S kurzem nepohnul ani včerejší rozhovor s Evou Zamrazilovou z ČNB. Podle ní největší riziko nyní spočívá ve mzdách – pokud by rostly více než o 10 %, zřejmě by to vyžadovalo další zvýšení sazeb. Velkou neznámou podle ní také bude lednová změna ceníků a tedy to, jak dopadne lednová inflace, i když podle ní se ke 20 % nedostane.

Sazby zůstávají tématem i v ECB – z té minulý týden unikly spekulace, že by ve zvyšování sazeb mohla být opatrnější, tyto spekulace se nyní ve svých komentářích snaží vyvrátit někteří představitelé ECB, kteří hovoří o tom, že by ECB měla pokračovat v 50 bodových krocích ( včera G. Šimkus). Nutno podotknout, že ve srovnání s ČNB ECB trochu zaspala a snaží se to teď dohánět ve chvíli, kdy inflace vlastně už trochu ustupuje.

Ze včerejších domácích zpráv stojí za zmínku ještě index ekonomické důvěry – ta se v lednu zlepšila jak u spotřebitelů, tak u podnikatelů.

Obdobně v eurozóně je lepší nálada vidět ve včera zveřejněných PMI indikátorech za leden, podle kterých evropští manažeři nevidí budoucnost již tak pesimisticky.

Více k očekávaným událostem ZDE