zpět

Finanční trhy šílí z léku na obezitu. Akcie firmy Novo Nordisk prudce rostou

18.8.2023

Akcie dánské farmaceutické společnosti Novo Nordisk budí v posledních dnech na trzích obrovský zájem. Může za to velké nadšení pro lék na obezitu, který má zároveň pomáhat i proti srdečním selháním. Tržní hodnota firmy Novo Nordisk během poměrně krátké chvíle raketově stoupla a tržní kapitalizace této společnosti se během okamžiku vyšplhala až na 2,87 bilionu dánských korun, což je v přepočtu zhruba 9,4 bilionu korun.

Současná tržní kapitalizace firmy Novo Nordisk tak dokonce převyšuje výši hrubého domácího produktu celého Dánska za rok 2022. Podle oficiálních údajů se totiž tento ukazatel v loňském roce v případě tohoto státu vyšplhal na 2,83 bilionu dánských korun. Do budoucna bude rozhodně zajímavé sledovat, jak se rozdíl v těchto ukazatelích bude vyvíjet.

Společnost Novo Nordik před pár dny veřejnosti oficiálně odhalila i své kvartální výsledky. Ty vysoce překonaly původní odhady analytiků a zlepšil se i výhled pro zbytek letošního roku. Ziskovost firmy by se mohla oproti původním domněnkám zvýšit až o 37 procent, odhaduje firma Novo Nordisk.

Lék vyrobený společností Novo Nordisk nese název Wegovy a firmě se již podařilo získat potřebná povolení od amerických a evropských úřadů. Lékaři v mnoha zemích po celém světě tedy mají možnost tyto léky předepisovat pacientům, jež trápí velkou nadváhou a zároveň mají i další zdravotní komplikace, které jsou s obezitou často spojené.

Úplně původně šlo ale o léčebný přípravek, který měl pomáhat při léčbě s cukrovkou. Jeho úkolem je totiž regulace hladiny cukru v krvi. Vědecké výzkumy ale ukázaly, že v případě podání větších dávek je nápomocný i se snižováním váhy. Podle dosavadních výsledků se zdá, že uživatel těchto léků by v případě dlouhodobého užívání mohl zredukovat svou tělesnou hmotnost o 15 až 20 procent.

Problémem tohoto léku nicméně je, že v průběhu samotné léčby se mohou objevit četné vedlejší účinky. Stává se velmi často, že průběh léčby doprovází nepříjemné zvracení či zimnice. Ani to ale nijak nezmenšuje vysoký zájem o něj a příliš nekomplikuje jeho předepisování ze strany odborných lékařů.

Cenovému růstu akcií Novo Nordisk každopádně velmi pomohly i výsledky vědecké studie s názvem Select. Ty totiž ukázaly, že lék Wegovy je skvělou volbou i pro řešení kardiovaskulárních nemocí. Riziko vzniku infarktu má totiž jeho dlouhodobé podávání snížit až o jednu pětinu. Jde tedy o lék, který může dobře řešit hned tři nemoci najednou – obezitu, cukrovku a právě srdeční selhání.

Firma Novo Nordisk je každopádně na trhu úspěšná poměrně dlouho. Už v roce 2008 tato společnost vystřídala v pozici nejhodnotnější dánské firmy kontejnerového dopravce A. P. Moller Maersk. Během uplynulých patnácti let se zároveň rozdíl mezi nimi ještě citelně zvýšil.

Dá se zároveň očekávat, že akcie této farmaceutické firmy Novo Nordisk by mohly stoupat i nadále. Nadváhou totiž podle dostupných údajů momentálně trpí asi čtyři z deseti lidí po celém světě. Náklady na řešení problémů s obezitou jsou velmi vysoké a stále větší komplikace má obezita také v případě dětí.