zpět

Finanční trhy by dnes měly být poklidné

27.6.2023

Kromě sympozia ECB v Portugalsku a údaji o objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby z USA dnes žádná důležitější makrodata neočekáváme, trhy zřejmě zůstanou poklidné. Vize budoucí kondice tuzemské ekonomiky nevypadá dobře, kurz české koruny tím ale zatím netrpí.

Negativní signály o stavu tuzemské ekonomiky (zhoršení ekonomické nálady napříč většinou segmentů), kde to na oživení moc nevypadá, zatím jakoby českou korunu nezajímaly. Tuzemská měna včera ve vlnách mírně posilovala a oslabovala, nakonec ale opět „zakotvila“ kolem ranní hodnoty 23,63 EURCZK, kde také začalo i dnešní obchodování. Podobně na tom byl i polský zlotý, který během pondělní seance vykazoval tendenci k posilování. Nakonec i on na noc zůstal na ranních 4,43 EURPLN, odkud dnes „odstartoval“. Stále ale směřuje k pozici, aby mohl být vůči jednotné evropské měně brzy nejlevnější za poslední 3 roky. V rámci regionu zažil ve výsledku změnu jen maďarský forint, který posílil na 369 EURHUF. Forint dospěl do kondice, ve které byl vůči euru před vypuknutím války na Ukrajině. Jde ale vidět, že tempo jeho posilování od letošního jara zvolňuje a je otázkou, nakolik bude schopný dalších zisků, které už by byly mimo rámec korekce ztrát po 24. únoru 2022 (počátek ruské expanze) a které by spíše začaly kompenzovat ztráty utržené za doby pandemie Covid-19. Pro dnešek očekáváme na české koruně pohyb v pásmu 23,62 – 23,67 EURCZK.

Euro na hlavním měnovém páru sice dopoledne po negativně překvapivém výsledku IFO indexu zakolísalo, během odpoledne už ale dolar „přetlačilo“ a zamezilo tak opuštění hranice 1,09 EURUSD, kde nadále s rezervou setrvává. Geopolitická rizika související s napětím v Rusku do kurzu nijak viditelně nevstoupila. Vůči české koruně se dolaru podařilo včera udržet na 21,67 USDCZK. Dnes po ránu už ale koruna prorazila proti dolaru k menším ziskům.

Více k očekávaným událostem ZDE